Medelhavstacos 2.0
Medelhavstacos – det här är tacos på en helt ny nivå, 2.0. Fyll tortillabröden med marockanska smaker av ugnsrostade grönsaker, kryddiga kikärtor, smulad fetaost och toppa med en smakrik grön och het sås. Recept ur boken Comfort food av Agnes Gällhagen.
Ingredienser
Ingredienser
1
Aubergine
1 tsk
Salt
1
sötpotatis, stor
3
Morötter
2
Paprikor
Olivolja
Salt och svartpeppar, nymalen
Grön sås
0.5
avokado
1 kruka
Basilika
1 kruka
oregano
1 dl
Bladpersilja, hackad
0.5
jalapeño, färsk
1
Lime, pressade saften
4 msk
olivolja
0.5 msk
agavesirap
0.5 tsk
Salt
1 skvätt
vatten
svartpeppar, nymalen
Kryddiga kikärtor
380 g
kikärtor
1 msk
neutral olja
2 tsk
Garam masala
0.5 tsk
gurkmeja, malen
2 msk
Vatten
2 msk
Tamarisoja, knappt
1 tsk
lönnsirap, eller agavesirap
1 tsk
Äppelcidervinäger, knappt
svartpeppar, nymalen
Till servering
tortillabröd
grön sås
kryddiga kikärtor
150 g
Fetaost
granatäppelkärnor
färsk basilika, kan uteslutas
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Skär i mindre bitar. Sprid ut på ett stort fat och strössla över saltet. Blanda med händerna så att saltet fördelas jämnt. Låt stå i minst 10 minuter.
2
Skala och grovhacka sötpotatisen. Slanta morötterna.
3
Dela paprikorna, ta bort kärnhusen och hacka paprikorna grovt.
4
Krama ur så mycket vatten du kan ur auberginebitarna. Sprid ut på en plåt tillsammans med sötpotatis, morötter och paprika. Salta, peppra och ringla över olivolja. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills grönsakerna fått rikligt med färg och är mjuka.
5
Gör den gröna såsen och de kryddiga kikärtorna enligt recepten medan grönsakerna rostas.
6
Låt tortillabröden ligga en kort stund i ugnen på eftervärme strax före servering så att de blir varma. Låt varje person fylla sitt bröd med grönsaker, grön sås, kikärtor, fetaost, granatäppelkärnor och eventuellt basilika.
7
TIPS! Anpassa grönsaker och rotfrukter efter vad du har hemma.