Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta

Av Nina Kindbro

(32)

Vad tycker du?

Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta

Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta, är en mustig, fransk köttgryta med rött vin och kalvfond. Hemligheten är låta köttet koka länge så det blir riktigt mört och fint. Krydda med timjan, persilja och lagerblad.

Boeuf Bourguignon – en klassisk fransk gryta
Boeuf Bourguignon – en klassisk fransk gryta

Ingredienser

1 kgGrytbitar av nöt
1 morot
2 mskSmör
1 mskTomatpuré
2 mskVetemjöl
0,5 dlBalsamvinäger
2 dlkalvbuljong, koncentrerad fond eller buljongtärning + vatten
0,5 flaskarödvin, ca 5 dl
2 paketbacon, skivad (totalt 280 g)
200 gChampinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burksyltlök, 275 g
Salt
Peppar, nymald

Bouquet garni

timjankvistar
persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dlpersilja, grovhackad

Till servering

Potatis, kokt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175°C.
2
Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna tills det fått fin färg.
3
Hetta upp smör i en gryta. Lägg i köttet. Salta och peppra ordentligt. Rör ner tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. Pudra över mjölet och blanda väl.
4
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och låt sjuda.
5
Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök i smöret i en het stekpanna.
6
Häll ner baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
7
Bouquet garni: Gör en bukett av timjan, persilja och lagerblad och bind om med en bit steksnöre. Vänd ner kryddbuketten i grytan.
8
På med lock och ställ in grytan i mitten av ugnen. Ugnskoka i cirka 1,5 timmar eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Känn efter med en gaffel.
9
Hacka persiljan och strö över.
10
Servera med kokt potatis.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta