Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta
Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta, är en mustig, fransk köttgryta med rött vin och kalvfond. Hemligheten är låta köttet koka länge så det blir riktigt mört och fint. Krydda med timjan, persilja och lagerblad.
Ingredienser
- 1 kgGrytbitar av nöt
- 1 morot
- 2 mskSmör
- 1 mskTomatpuré
- 2 mskVetemjöl
- 0,5 dlBalsamvinäger
- 2 dlkalvbuljong, koncentrerad fond eller buljongtärning + vatten
- 0,5 flaskarödvin, ca 5 dl
- 2 paketbacon, skivad (totalt 280 g)
- 200 gChampinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burksyltlök, 275 g
- Salt
- Peppar, nymald
Bouquet garni
- timjankvistar
- persiljekvistar
- 2 lagerblad
- steksnöre
- 1 dlpersilja, grovhackad
Till servering
- Potatis, kokt