Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Av Lise Finckenhagen

Frasiga, friterade och gyllene äppelskivor, vända i fänkålssocker och doppade i äppelkolasås kan sammanfattas med ett ord: Kärlek!

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Ingredienser

Ingredienser

4
äpplen, stora och gärna lokalodlade
100 g
Vetemjöl
1 msk
Socker
5 msk
Smör , smält
1.5 dl
mjölk
2
äggvitor
6 dl
olja, neutral, till fritering
vaniljsås

Fänkålssocker

2 tsk
Fänkålsfrön
1 dl
Socker

Äppelkolasås

2 dl
Socker
2 dl
äppelcider, frisk och syrlig
2 msk
Smör

Gör så här

1
Blanda ihop mjöl och 1 msk socker i en skål. Rör ner mjölk och smält smör tills det blir en slät och blank smet. Låt smeten vila på köksbänken i ca. 30 minuter.
2
Gör kolasåsen medan du väntar. Smält sockret till gyllene karamell i en liten kastrull. Se till att karamellen inte blir för mörk. Tillsätt äppeljuice/äppelcider (kolan kommer att bubbla och fräsa så var försiktig) och låt såsen koka försiktigt tills all kola har löst sig och såsen fått en sirapslik konsistens. Stäng av värmen och vispa i smöret.
3
Krossa fänkålsfröna i en mortel, tillsätt sockret och blanda väl. Strö fänkålssockret över en stor plåt med bakplåtspapper.
4
Skala äpplena, gröp ur kärnhuset och dela äpplena i 1 cm tjocka skivor. Vispa äggvitorna och vänd ner dem i frityrsmeten.
5
Hetta upp oljan i en medelstor tjockbottnad kastrull, var noga med att inte låta oljan bli för varm.
6
Doppa äppelklyftorna i smeten och fritera dem gyllene och krispiga, det tar ca. två minuter. Rör lite på äppelskivorna under friteringen, och fritera i omgångar så att inte oljan svalnar. Lyft upp de gyllene äppelskivorna ur oljan, låt dem droppa av snabbt på hushållspapper och vänd genast ner skivorna i fänkålssockret. Servera nyfriterade med äppelkolasås.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Munkar med kaffeglasyr

  2. Så gör du de söta äppelrosor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätter
    3. Bakverk
decoration divider

Efterrätter

Visa alla

Vaniljfromage med portvin

Fluffig chokladmousse på nolltid

Pannkakor med jorgubbar och mascarpone

Marsipanbröd med hallon och salta mandlar