Blåbärspaj med pistagenötter

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Blåbärspaj med pistagenötter

Vem hade kunnat tro att den klassiska blåbärspajen kunde bli ännu godare? I det här receptet får smuldegen en extra nötig crunch av hackade pistagenötter och en trevlig syrlighet från färskt finrivet apelsinskal.

Blåbärspaj med smuldeg med smak av pistagenötter och finrivna apelsinskal.

Ingredienser

Mördeg

150 gVetemjöl
1 mskSocker
100 gsmör, kallt
60 ggräddfil, eller grekisk yoghurt naturell

Fyllning

300 gBlåbär
3 mskSocker
1 mskPotatismjöl

Smuldeg

60 gVetemjöl
60 gSocker, gärna oraffinerat
60 gsmör
60 gnötter, hackade, som pistagenötter och hasselnötter
2 tskapelsinskal, fint rivet
0,5 tskKanel

Gör så här

1
Mixa smör i tärningar, mjöl och strösocker i en mixer. Kör ihop det snabbt, tills smöret är jämnt fördelat.
2
Tillsätt gräddfil och kör tills degen gått ihop. Knåda degen tills den är slät och jämn.
3
Slå in degen i plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen.
4
Använd en rund form, ca. 24 cm i diameter. Klipp ut en bakplåtspapperscirkel som är något större än formen.
5
Kavla ut mördegen till en rund degplatta, som är ungefär lika stor som bakplåtspappret, lägg degen på bakplåtspappret och lyft ner papperet med smördegen i formen.
6
Förgrädda pajbotten i 180 grader i ca. 15 minuter.
7
Blanda blåbären med socker och potatismjöl. Häll blåbären över den förgräddade botten.
8
Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö den jämnt över blåbären.
9
Grädda pajen igen i 180 grader i ca. 25 minuter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Festlig jordgubbssoppa med ingefära och lime

  2. (1)

    Pumpapaj med kokos

  3. (1)

    Hemlagad chokladpudding

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Paj
    3. Efterrätter

Paj

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(1)

Sparrispaj med bacon

(1)

Pumpapaj med kokos

(1)

Smulpaj med jordgubbar