Blåbärspaj med pistagenötter

Av Lise Finckenhagen

(3)

Vad tycker du?

Blåbärspaj med pistagenötter

Vem hade kunnat tro att den klassiska blåbärspajen kunde bli ännu godare? I det här receptet får smuldegen en extra nötig crunch av hackade pistagenötter och en trevlig syrlighet från färskt finrivet apelsinskal.

Blåbärspaj med smuldeg med smak av pistagenötter och finrivna apelsinskal.
Blåbärspaj med smuldeg med smak av pistagenötter och finrivna apelsinskal.

Ingredienser

Mördeg

  • 150 gVetemjöl
  • 1 mskSocker
  • 100 gsmör, kallt
  • 60 ggräddfil, eller grekisk yoghurt naturell

Fyllning

  • 300 gBlåbär
  • 3 mskSocker
  • 1 mskPotatismjöl

Smuldeg

  • 60 gVetemjöl
  • 60 gSocker, gärna oraffinerat
  • 60 gsmör
  • 60 gnötter, hackade, som pistagenötter och hasselnötter
  • 2 tskapelsinskal, fint rivet
  • 0,5 tskKanel

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Blåbärspaj med pistagenötter

Lise Finckenhagen

Den norska stjärnkocken Lise Finckenhagen har vunnit norrmännens hjärta genom sina många kokböcker och sin medverkan i tv och radio. Lise började som lärling på gourmetrestaurangen Bagatelle i Oslo när hon var tonåring och arbetade sig upp till dessertchef där. I dag är hon även känd som expertdomare i norska Masterchief och med sin podd “Mat & Kjærlighet”.