Lammstek med vitlök

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Lammstek med vitlök

Bjud till fest med en saftig lammstek som får det att vattnas i munnen på dina gäster. Vill du ha en sås till lammet är det gott med rödvinssås, eller stekskyn från lammet smaksatt med dijonsenap, vitlök och örter som rosmarin eller timjan.

Lammstek med vitlök passar perfekt till en potatisgratäng.

Ingredienser

1 lammlår, ca 2 kg per lår
5 vitlöksklyftor, finhackade
1,5 dlpersilja, finhackad
2 kvistarrosmarin
salt och malen peppar
Olja, till stekning
smör, till stekning

Gör så här

1
Använd en vass kniv (med smalt och medellångt blad) och skär nära och runt nyckelbenet. Böj nyckelbenet bakåt. Stick in kniven i kulleden och skär över den stora senan. Ta bort benet.
2
Fortsätt med lårbenet. För kniven nära och runt lårbenet. När benet är frigjort, skär över senan i leden och ta bort benet. Skär bort synliga senor/hinnor och fettsamlingar. Såga gärna av den nedersta delen av benet (nedersta leden) och putsa benet med en kniv så att du får ett slätt och fint "handtag".
3
Vik ut köttet. Strö över salt, mald peppar, finhackad vitlök och persilja. Vik tillbaka köttet och knyt ihop låret hårt med snöre.
4
Gnid in steken med salt och mald peppar. Hetta upp en stor stekpanna med lite olja och bryn steken så gott det går på alla sidor (ja, jag vet att det kan vara lite klumpigt). Sänk temperaturen och tillsätt ett par rejäla smörklickar. Lägg steken i en lämplig ugnsfast form/långpanna, lägg rosmarinkvastar ovanpå och slå över allt stekfett från pannan.  Fortsätt tillaga i ugnen på 120 grader tills kärntemperaturen är 60-62 grader (det tar ca. tre timmar).
5
Låt steken vila i 30 minuter innan du skär i den. Täck köttet löst med folie medan det vilar.
6
Tips: Som extra tillbehör passar en klassisk ratatouille eller bakade tomater utmärkt. Bena ur lammet dagen innan och koka fond på benen, eller frys in dem för senare fondkokning. Vill du ha en sås till lammet är det gott med rödvinssås, eller stekskyn från lammet smaksatt med dijonsenap, vitlök och örter som rosmarin eller timjan.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

 1. (5)

  Baconlindade dadlar – sötsalta godbitar

 2. (1)

  Lammkotletter i kokosmarinad

 3. (1)

  Lammkebab i pitabröd

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Kött
  3. Lamm

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(3)

Pannbiff med lök

(4)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål