Krämig svampsoppa med färska örter
Värm dig med en fyllig svampsoppa full av smak från färska örter och ramslökspuré. Vi rundar av med grädde, men både crème fraiche eller en rejäl sked mascarpone är gott i soppan.
Ingredienser
500 gsvamp, rensad
2 Schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
7 dlKycklingfond, eller grönsaksfond
3 dlgrädde
4 tskramslökspuré, eller pesto
färska örter , gräslök, timjan, körvel eller persilja
salt och malen peppar
citron
Gör så här
1
Spara de snyggaste svamparna till garnering (ungefär hälften) och skär resten i små bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs löken och vitlöken tills löken är blank och mjuk. Tillsätt svampen och låt puttra ytterligare några minuter. Häll i fonden och grädden, låt det hela puttra i ca. 15 minuter.
2
Mixa soppan slät i en snabbmixer eller med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. (Om soppan verkar väldigt tjock kan du späda den med mer buljong eller mjölk.)
3
Stek resten av svampen gyllene i smör. Krydda med salt och peppar och strö över färska örter. Fördela soppan i djupa skålar, lägg i svampen och garnera med ramslökspuré. Servera med ett färskt, gott bröd.
4
Tips: En eller två droppar svamp- eller tryffelolja i soppan precis innan servering förhöjer smaken. Kör soppan med stavmixer precis innan servering, då blir den extra luftig.