Färspaj till många

Av Godare

Vad tycker du?

Färspaj till många

(133)

Ska du bjuda på något gott i sommar så är det här en matig och mättande paj som går bra att både variera och förbereda i god tid. Servera med vitlökssås och en fräsch sallad.

Recept av Linda Gradin.

Matig och mättande paj.

Ingredienser

Pajdeg

1 dl
kesella, 1 %
150 g
smör, rumsvarrmt
4 dl
Vetemjöl
1 dl
Grahamsmjöl

Fyllning

2
morötter
1
Purjolök
smör, till stekning
800 g
Färs, valfri (kött- eller vegofärs)
0.5 dl
Tomatpuré
2 tsk
kinesisk soja
2 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Curry, eller malen gurkmeja
Salt och peppar
Strösocker
300 g
Fetaost

Äggstanning

5
ägg
5 dl
Lättcreme fraiche, 15 %
0.5 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar

Garnering

färsk timjan

Vitlökssås

5 dl
turkisk yoghurt, eller crème fraiche, gräddfil eller motsvarande)
1
vitlöksklyfta, pressad
1 msk
Chilisås
1 tsk
Salt
citronpeppar
italiensk salladskrydda

Gör så här

1
Pajdeg: Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand, eller mixa i en matberedare, till en smulig massa. Tillsätt kesella och arbeta raskt samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer kesella. Låt pajdegen vila en stund i kylen invirad i plast.
2
Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper. Klä en långpanna, cirka 30×40 centimeter, med degen. Låt degen lägga sig lite över långpannans kant. Nagga med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
3
Fyllning: Skala morötterna, skölj och skala purjolöken. Skiva alltsammans i lagom små bitar. Lyft undan en näve av båda sorterna och spara till garnering.
4
Fräs grönsakerna i smöret en stund under omrörning i stekpanna. Tillsätt färsen och låt den bli genomstekt.
5
Tillsätt tomatpuré, soja samt salt, peppar och socker efter smak. Låt sjuda i 10 minuter. Rör om då och då.
6
Smula ner hälften av fetaosten i pajskalet. Fördela färsröran ovanpå.
7
Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och ringla över pajen, gärna lite randigt så att färsen syns. Smula över resterande fetaost och toppa med sparad morot och purjolök. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, på 200 grader i 30–35 minuter. Ta ut och garnera med några kvistar färsk timjan.
8
Rör ihop ingredienserna till vitlökssåsen. Servera pajen med en sallad och sås.
9
Tips! Gör två pajdegar när du ändå håller på och lägg in en deg i frysen. Enkel att ta fram nästa gång du vill laga en matpaj.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg
  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Paj
    3. Kött
    4. Matsmarta onsdag
decoration divider

Paj

Visa alla

Så gör du en västerbottenpaj

Minipajer med ägg och bacon

Sparrispaj med salladslök och chèvre

Jordgubbspaj med chokladbotten