Spenatpaj med lax och purjolök
Spenatpaj med lax och purjolök är tacksamt att göra. Västerbottensost ger en läckert salt och god smak. Pajen fungerar också perfekt i matlådan om det blir rester. Servera med en sallad med tomater, gurka och lite vinägrett.
Ingredienser
Ingredienser
1
pajdeg, av smördeg eller mördeg
Fyllning
15 cm
purjolök
0.5
Gul lök
2
vitlöksklyftor
1 msk
olivolja
125 g
Spenat
0.5 tsk
Salt
1 krm
svartpeppar
400
laxfilé, fryst
Äggstanning
4
ägg
2 dl
standardmjölk
1 krm
svartpeppar
100 g
västerbottensost, riven
På toppen
svartpeppar
Gör så här
1
Värm ugnen till 200 grader.
2
Klä en pajform med en färdig pajdeg eller gör en egen.
3
Fyllning: Skiva purjolöken fint och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt den färska spenaten och låt den bli varm. Salta och peppra.
4
Skär den halvtinade laxen i mindre bitar och fördela lax och lökfräs i pajskalet.
5
Äggstanning: Vispa ägg, mjölk och peppar lätt och blanda i riven ost. Häll blandningen över fyllningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-40 min eller tills äggstanningen stelnat.
6
Dra några varv med svartpepparkvarnen över den färdiga pajen. Servera med en fräsch tomatsallad.