Gör något gott av torrt bröd
Cookies, krutonger och ströbröd. Tänk vad mycket gott det går att göra i stället för att slänga de torra brödkanterna.
Ingredienser
Cookies av torrt bröd
160 g
torrt bröd
150 g
Smör , rumsvarmt
1
ägg
100 g
Socker
1 nypa
salt
1 nypa
bakpulver
100 g
vetemjöl
150 g
choklad, valfri
Ströbröd
torrt bröd
Krutonger
torrt bröd
Olivolja
Smaksättning, till exempel salt, peppar, vitlök eller örter.
Pull Apart Bread
Ett helt bröd
smör och olja
vitlök
Salt
Peppar
valfri ost
Gör så här
1
1 portion blir cirka 10 kakor.
Cookies av torrt bröd: Värm ugnen till 180 grader.
2
Lägg brödet i en matberedare och mixa till mjöl.
3
Blanda smör, ägg och socker i en bunke. Blanda sedan ner det mixade brödet, salt, bakpulver och vetemjöl.
4
Finhacka chokladen och blanda i den med.
5
Klicka ut degen med stora mellanrum på en plåt och grädda i ugnen i ungefär 10 minuter.
6
Ströbröd: Varför köpa ströbröd när du kan tillverka ditt eget?
Lägg torra brödskivor i en matberedare och mixa tills det bara är smulor kvar. Strö ut smulorna på en plåt och ställ in i ugnen på 50 grader tills smulorna är helt torra. Det tar ungefär en timme. Ströbrödet måste vara helt torrt, annars kan det mögla. Förvara i lufttät burk.
7
Krutonger: Lika gott i en sallad som till snacks.
Värm ugnen till 100 grader.
8
Skär brödet i tärningar. Lägg i en skål och ringla över olivolja och eventuell smaksättning som salt, peppar, vitlök eller örter. Vänd runt.
9
Häll ut tärningarna på en bakplåtspappersklädd plåt och tillaga i ugnen på 100 grader i 20–30 minuter. Rör runt i halvtid.
10
Pull Apart Bread: Dekadent tillbehör till soppa eller på en buffé.
11
Värm ugnen till 200 grader. Skär ett rutmönster med en brödkniv på brödets ovansida. Rutorna bör vara 3 x 3 cm. Stanna när det är cirka 2 cm kvar, brödet ska fortfarande hålla ihop. Lägg brödet på bakplåtspapper på plåt.
12
Hacka eller pressa en en vitlöksklyfta och mosa ihop med smör eller olja. Salta och peppra efter smak. Du kan även krydda färska örter.
13
Pensla hela brödet med röran. Se till att även pensla mellan rutorna.
14
Skiva osten och peta ner mellan rutorna i brödet. Har du även överbliven salami, oliver eller kanske kapris i kylskåpet – pilla ner dem med.
15
Grädda brödet i cirka 10 minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg.