Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

Av Godare

(7)

Vad tycker du?

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

När det gäller risotto finns det en regel: det är gästerna som ska vänta på risotton och inte tvärtom. Den här varianten är vegansk och tar precis en halvtimme att laga. Ibland tar jag en smakrik ost istället för näringsjäst, andra gånger hoppar jag över saffranet eller så byter jag ut tomaterna mot färsk sparris, vitlöksstekt svamp, rostad pumpa eller gröna ärtor. Risotto efter säsong med andra ord.”

Tips! Använd gärna konserverade körsbärstomater vintertid när de färska inte är i säsong.

Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist.

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål.
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål.

Ingredienser

2 mskgrönsaksfond, koncentrerad
0,5 gsaffran
500 gkörsbärstomater
2 Citroner
4 dlrisottoris, gärna carnaroli
2 dltorrt vitt vin, veganskt
300 fänkålshuvud, cirka
2 mskvit miso
1 msklökpulver
4 mskNäringsjäst
Olivolja
Salt och svartpeppar
bbq-mandlar, hackade, eller rostade mandelspån till servering

Gör så här

1
Koka upp fond, saffran och 1,1 liter vatten.
2
Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och krydda med salt och peppar. Dela citronerna och lägg dem bredvid med snittytan uppåt. Ställ in plåten högt upp i ugnen, sätt ugnen på 225 grader, grill och varmluft, och ugnsbaka i cirka 25 minuter tills tomaterna mjuknat och fått lite färg.
3
Rosta riset i lite olja i en stor kastrull under omrörning. Häll i vinet och låt det ånga bort. Tillsätt saffransbuljongen, cirka 2 dl i taget. Tillsätt mer så snart vätskan kokat in. Risotton ska sjuda på medelvärme, inte koka. Rör om då och då men du behöver inte röra hela tiden. Risotton är klar när den är al dente och lagom krämig. Det tar cirka 20 minuter.
4
Strimla fänkålen fint, gärna med mandolin. Lägg den i iskallt vatten, eventuellt med isbitar i, så blir den extra krispig.
5
När risotton börjar bli färdig tillsätter du miso, lökpulver och näringsjäst. Blanda ordentligt så att mison löses upp. Rör ner lite olivolja för att binda ihop risotton och smaka av med salt och peppar.
6
Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med tomaterna (även såsen som bildats på plåten), de ugnsbakade citronhalvorna, fänkålen och mandel.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål