Jordgubbsbullar – rödrosa godingar
Fyll bullarna med jordgubbssylt, doppa de färdiggräddade bullarna i socker och servera dem ljumma. Perfekt till sommarfikat i bersån.
Recept av Simona Muntean med bloggen Cookies and sweets.
Ingredienser
Deg
2 dlmjölk, varm
2,5 tsktorrjäst, eller motsvarande färsk jäst
1 dlströsocker
2 tskVaniljsocker
2 ägg, stora
9 dlVetemjöl
2 mskmjölk, om degen blir för torr och inte går ihop
115 gSmör , rumstempererat
Fyllning och topping
4 dlJordgubbssylt, god
4 mskmajsstärkelse
2 dlströsocker
2 mskjordgubbspulver, malda, frystorkade jordgubbar
Gör så här
1
Blanda mjölk, jäst och lite av strösockret i en liten skål. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter.
2
Blanda vetemjölet, resten av strösockret och vaniljsocker i köksassistenten.
3
Tillsätt vätska och ägg och kör maskinen på låg hastighet ca 5 minuter eller till degen går ihop.
4
Tillsätt smöret lite i taget under tiden maskinen går. Kör sen maskinen 10 minuter. Degen ska ha samlats i mitten.
5
Olja en bunke lätt och lägg i degen. Låt jäsa i rumstemperatur under en kökshandduk cirka 1 timme.
6
Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Forma till en rektangel, dela i två bitar och plasta in. Ställ kallt minst en timme. Här kan du välja att frysa in båda eller bara ena degen för senare användning.
7
Ta fram ena degen ur kylskåpet. Kavla till en rektangel ca 25 X 45 cm.
8
Blanda jordgubbssylten med maizena och bred den över 2/3 delar av degplattan.
9
Vik den ena delen (utan sylt på) över och vik sedan den andra änden över. Då får du som ett treslag eller som man viker ett brev.
10
Skär i 5–6 lika breda remsor. Rulla försiktigt varje remsa och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Upprepa samma procedur med resterande remsor.
11
Upprepa samma procedur med den andra degplattan.
12
Låt bullarna jäsa under en kökshandduk cirka 50 – 60 minuter. Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme, när det återstår 20 minuter av jäsningstiden.
13
Grädda en plåt åt gången för ca 20–25 minuter eller tills bullarna har fått en fin färg.
14
Blanda strösocker med jordgubbspulver. Doppa framsidan av bullarna i strösocker och lägg på galler. Servera ljumma.