Veganska vaniljhjärtan
”Vaniljhjärtat gick från att vara en kondisklassiker till att nu finnas i varenda butik och bensinstation i landet och ändå behålla folks enorma kärlek. Det säger mycket om hur fantastiskt ett vaniljhjärta är. Hjärtformar hittar du i köksbutiker och på nätet, annars går det bra med tartelettformar eller mazarinformar.”
Recept från Mattias Kristianssons bok ”Baka veganskt” (Semic).
Ingredienser
Vaniljkräm
2.5 dl
grädde
1 msk
strösocker
2 msk
Majsstärkelse
1 msk
Vaniljsocker
Deg
4 dl
Vetemjöl
1 dl
Potatismjöl
0.75 dl
strösocker
1 msk
Rapsolja
200 g
Mjölkfritt Margarin, rumstempererat
Dekoration
Florsocker
Gör så här
1
Vaniljkräm: Vispa ihop grädde, strösocker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknar ordentligt.
2
Häll över krämen i en skål och vispa ner vaniljsockret. Plasta in och låt svalna helt i kylskåpet.
3
Deg: Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare. Du kan även nypa ihop degen för hand.
4
Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 1 timme. Gör vaniljkrämen under tiden.
5
Sätt ugnen på 200 grader.
6
Smörj hjärtformar i metall med margarin.
7
Kavla ut degen till en ganska tjock platta. Klä formarna med degen. Tryck försiktigt till med fingrarna så att den verkligen ligger mot formen.
8
Klicka ner en klick vaniljkräm i varje form. Klä med resterande deg och pressa till väl runt kanterna. Skär bort överflödig deg.
9
Grädda i 15 minuter. Ta ut och låt svalna något och pudra sedan med florsocker.