Vegansk pannbiff med lök
Biffar, löksås och potatis – väldigt enkel och klassisk husmanskost. Kanske lite pressgurka. Inget krångel, men galet gott.
– Tricket här är att göra ganska stora biffar, så de förblir saftiga i mitten och att använda betydligt mer lök än vad du tror ska gå åt, tipsar matkreatören Gustav Johansson.
Ingredienser
Biffar
1
Gul lök
2 tsk
kryddpeppar
2 tsk
Ljus Sojasås
1 msk
grönsaksfond, mörk
2 tsk
Dijonsenap
1 msk
Rapsolja
Salt, efter smak
svartpeppar, rikligt efter smak
Löksås
3
gula lökar, stora
3 dl
havregrädde
1 msk
Ljus Sojasås
1.5 msk
grönsaksfond, eller svampfond
2 tsk
Torkad timjan
2 tsk
Dijonsenap
1 tsk
socker
Rapsolja, att steka i
Salt, efter smak
svartpeppar, rikligt, efter smak
Tillbehör
pressgurka
Potatis
rårörda lingon
Gör så här
1
Löksås: Börja med att skiva löken i ringar och sedan steka på medelvärme i rapsolja tills löken fått en fin mörkbrun färg och mjuknat helt
2
Ta upp ur stekpannan och stek biffarna i samma panna.
3
När biffarna är färdigstekta så lägger du tillbaks den stekta löken, häller på grädde och alla övriga kryddor till såsen. Låt koka upp och koka under försiktig omrörning i 2-3 minuter tills smakerna gått ihop och såsen börjar tjockna
4
Pannbiff: Tina färsen till rumtemperatur.
5
Finhacka löken
6
Blanda alla ingredienser till en jämn smet och smaka av med salt, peppar och ev. lite mer kryddor.
7
Forma fyra stycken stora jämntjocka biffar.
8
Stek på medelvärme i rapsolja eller vegansmör tills de får fin färg på bägge sidor, ca 4-5 min per sida. Låt dra på eftervärme ett tag så de reagerar hela vägen igenom och känns fasta när du trycker på dem i mitten.
9
Ta ur pannan och lägg på ett fat medan du gör löksåsen.
10
När såsen är klar lägger du ner biffarna i pannan med såsen och serverar med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon!