Vegansk pannbiff med lök

Av Godare

Vad tycker du?

Vegansk pannbiff med lök

(68)

Biffar, löksås och potatis – väldigt enkel och klassisk husmanskost. Kanske lite pressgurka. Inget krångel, men galet gott.

– Tricket här är att göra ganska stora biffar, så de förblir saftiga i mitten och att använda betydligt mer lök än vad du tror ska gå åt, tipsar matkreatören Gustav Johansson.

Ingredienser

Biffar

400 g
Formbar vegofärs
1
Gul lök
2 tsk
kryddpeppar
2 tsk
Ljus Sojasås
1 msk
grönsaksfond, mörk
2 tsk
Dijonsenap
1 msk
Rapsolja
Salt, efter smak
svartpeppar, rikligt efter smak

Löksås

3
gula lökar, stora
3 dl
havregrädde
1 msk
Ljus Sojasås
1.5 msk
grönsaksfond, eller svampfond
2 tsk
Torkad timjan
2 tsk
Dijonsenap
1 tsk
socker
Rapsolja, att steka i
Salt, efter smak
svartpeppar, rikligt, efter smak

Tillbehör

pressgurka
Potatis
rårörda lingon
Pannbiff med lök

Gör så här

1
Löksås: Börja med att skiva löken i ringar och sedan steka på medelvärme i rapsolja tills löken fått en fin mörkbrun färg och mjuknat helt
2
Ta upp ur stekpannan och stek biffarna i samma panna.
3
När biffarna är färdigstekta så lägger du tillbaks den stekta löken, häller på grädde och alla övriga kryddor till såsen. Låt koka upp och koka under försiktig omrörning i 2-3 minuter tills smakerna gått ihop och såsen börjar tjockna
4
Pannbiff: Tina färsen till rumtemperatur.
5
Finhacka löken
6
Blanda alla ingredienser till en jämn smet och smaka av med salt, peppar och ev. lite mer kryddor.
7
Forma fyra stycken stora jämntjocka biffar.
8
Stek på medelvärme i rapsolja eller vegansmör tills de får fin färg på bägge sidor, ca 4-5 min per sida. Låt dra på eftervärme ett tag så de reagerar hela vägen igenom och känns fasta när du trycker på dem i mitten.
9
Ta ur pannan och lägg på ett fat medan du gör löksåsen.
10
När såsen är klar lägger du ner biffarna i pannan med såsen och serverar med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    Experten: Så länge håller maten

  2. RECEPT

    Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Biffar
decoration divider

Kött

Visa alla

Renskavsburgare med skogssvamp

Biffwok med ingefära och sesam

Pulled pork i ugnen

Frasstekt ankbröst med kryddig sås