Apelsin- och nejlikbrässerad fläskfilé
Apelsin- och nejlikbrässerad fläskfilé med risotto blir en riktig festmåltid. Filén får en sötsalt smak av apelsinjuice, socker och vitlök. Ett tips är att ha i rikligt med västerbottensost i risotton för extra krämighet och sälta.
Recept av kocken Thomas Diederichsen.
Ingredienser
Ingredienser
600 g
Fläskfilé, putsad från senar
2
apelsin, strimlat skal
4 dl
Apelsinjuice
1 msk
Socker
3 g
Nejlika, hel
2
vitlöksklyfta, skivad
1
silverlök, skuren i klyftor
Smör, och/eller olja till stekning
Salt och peppar
Risotto
4 dl
avorioris
2
Schalottenlök, finhackad eller riven
Vitt vin
1 l
Kycklingbuljong
100 g
riven västerbottenost
50 g
Smör
olja, till stekning
Salt och peppar
Gör så här
1
Skiva fläskfilén och bryn i panna.
2
Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda tills köttet är färdigt.
3
Smaka av med salt och peppar.
4
Risotto: Sautera löken mjuk i oljan. Tillsätt avorioriset och vitt vin. Koka upp. Späd med buljongen lite i taget under omrörning. När riset är klart, dra från värmen och tillsätt västerbottenosten och smöret. Smaka av med salt och peppar.