Sparriskräm med yoghurt
Här har du möjlighet att använda sparris som legat i kylen några dagar för länge. Dekorera gärna med långa, tunna remsor av sparris med hjälp av en sparris- eller potatisskalare. Smaksätt de tunna sparrisremsorna med lite olivolja, citron, salt och peppar innan du ringlar dem fint i glaset.
Ingredienser
Ingredienser
300 g
Sparris, vit eller grön
2 dl
grädde
2 dl
naturell yoghurt
2 blad
gelatin
Salt och peppar
Till servering
12 stjälkar
sparris, skurna i mycket tunna skivor
4 msk
Forellrom, efter smak
4 msk
gräslök, efter smak
4 skivor
bröd, rostat surdegs- eller fullkornsbröd, efter egen smak
Gör så här
1
Ta bort den nedre trådiga delen och skär sparrisen i tunna skivor. Blanda sparris och grädde i en liten kastrull och låt koka upp. Låt det puttra (sjuda) i 20 minuter.
2
Mixa blandningen till en slät puré med en stavmixer eller i en matberedare. Gnid sparrispurén genom en sil och rakt ner i en ny kastrull, se till att du pressar ut så mycket som möjligt från "sparrisresterna".
3
Blötlägg gelatinplattorna i kallt vatten i 6-7 minuter. Koka upp sparrisgrädden, krama ur vattnet ur gelatinplattorna och lös upp dem i den heta vätskan. Låt blandningen svalna något innan du rör ner yoghurten och smaka av med salt och peppar.
4
Fördela blandningen i fina glas och ställ dem kallt tills krämen stelnat, minst fyra timmar.
5
Garnera krämen med tunt skivad sparris, gräslök, rom och rågtoast precis innan servering.