Sparriskräm med yoghurt

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Sparriskräm med yoghurt

Här har du möjlighet att använda sparris som legat i kylen några dagar för länge. Dekorera gärna med långa, tunna remsor av sparris med hjälp av en sparris- eller potatisskalare. Smaksätt de tunna sparrisremsorna med lite olivolja, citron, salt och peppar innan du ringlar dem fint i glaset.

Ett glas förrätt med sparris och forellrom.
Ett glas förrätt med sparris och forellrom.

Ingredienser

300 gSparris, vit eller grön
2 dlgrädde
2 dlnaturell yoghurt
2 bladgelatin
Salt och peppar

Till servering

12 stjälkarsparris, skurna i mycket tunna skivor
4 mskForellrom, efter smak
4 mskgräslök, efter smak
4 skivorbröd, rostat surdegs- eller fullkornsbröd, efter egen smak

Gör så här

  1. Ta bort den nedre trådiga delen och skär sparrisen i tunna skivor. Blanda sparris och grädde i en liten kastrull och låt koka upp. Låt det puttra (sjuda) i 20 minuter.
  2. Mixa blandningen till en slät puré med en stavmixer eller i en matberedare. Gnid sparrispurén genom en sil och rakt ner i en ny kastrull, se till att du pressar ut så mycket som möjligt från "sparrisresterna".
  3. Blötlägg gelatinplattorna i kallt vatten i 6-7 minuter. Koka upp sparrisgrädden, krama ur vattnet ur gelatinplattorna och lös upp dem i den heta vätskan. Låt blandningen svalna något innan du rör ner yoghurten och smaka av med salt och peppar.
  4. Fördela blandningen i fina glas och ställ dem kallt tills krämen stelnat, minst fyra timmar.
  5. Garnera krämen med tunt skivad sparris, gräslök, rom och rågtoast precis innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Sparriskräm med yoghurt