Hallonpaj med mascarpone

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Hallonpaj med mascarpone

Maxa sommarkänslan med en en frasig smördegspaj med hallon och mascarponekräm. Smördegsbotten är enkel att förebereda i förväg, grädden och bären har du på precis innan servering.

Smördegspaj med mascarponekräm
Smördegspaj med mascarponekräm

Ingredienser

3 plattorsmördeg, fryst
Florsocker
1 Äggula, kan utelämnas
250 gMascarpone
100 gFlorsocker
1 tskVaniljsocker, riktigt
4 dlgrädde
2 förpackningarhallon

Gör så här

1
Tina smördegsplattorna i 15 minuter på köksbänken.
2
Lägg plattorna ovanpå varandra och kavla ut till en rektangel, cirka 30 x 20 cm.
3
Skär en 1,5 cm bred kant längs kanterna genom att skära halvvägs in i degen. Pensla eventuellt kanten med äggula, för då blir den extra blank. Pricka smördegen innanför kanten med en gaffel och sikta över ett jämnt lager florsocker.
4
Värm ugnen till 210 grader och grädda smördegen mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
5
Vispa ihop mascarpone, 100 g florsocker, vaniljsocker och en skvätt grädde tills blandningen är helt slät.
6
Tillsätt resten av grädden och vispa till en mjuk kräm. Var noga med att inte vispa för mycket. På grund av den höga fetthalten kan krämen spricka eller grynas ganska snabbt.
7
Lägg smördegsbotten på ett serveringsfat och bred över mascarponekrämen.
8
Strö över bären och servera.
9
Tips! Smaka gärna av mascarponekrämen med lite finrivet citron- eller limeskal.  Mascarponekräm kan ersättas med vaniljkräm.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Hallonpaj med mascarpone