Hasselbackspotatis med biff och rödvinssås
Det här receptet på krispig hasselbackspotatis, mör biff och en riktigt läcker rödvinssås passar perfekt som finare helgmiddag.
I videoklippet berättar kocken Filip Poon om detaljerna med salt och peppar som gör skillnad.
Ingredienser
Hasselbackspotatis
800 g
fast potatis
3 msk
Ströbröd
50 g
Smör
Salt
Ryggbiff
1 kg
Ryggbiff, i bit, delad i två ( gärna med fettkappa kvar)
2
vitlöksklyftor
100 g
Smör
0.5 kruka
timjan, eller torkad
Rapsolja, till stekning
Sås
1
Gul lök, hackad
1.5 msk
strösocker
2 msk
Champagnevinäger, eller vitvinsvinäger
2 msk
Sojasås, gärna kikkoman
4 dl
rödvin, helst med hög fruktsyra
2 dl
Vatten
3 msk
koncentrerad oxfond, eller kalvfond
0.5 kruka
timjan, eller torkad
Salt och peppar
Servera gärna med
haricots verts
Gör så här
1
Hasselbackspotatis: Sätt ugnen på 220°C.
2
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Använd gärna två skärbrädor.
3
Lägg potatisarna på en plåt, smält smöret och pensla potatisarna, salta och ställ in i ugn cirka 20 minuter.
4
Ta sen ut och pensla en gång till med smöret och strö över ströbröd på varje potatis. Grädda ytterligare 15–20 minuter.
5
Rödvinsås: Fräs lök i rapsolja i en kastrull. Tillsätt socker och fräs lök och socker på medelhög värme tills det blir brunt. Häll i vinäger och koka i 1 minut, häll sedan i soja och rödvin och koka ner till hälften. Tillsätt resterande ingredienser utom maizena, koka upp och låt puttra på medelvärme till önskad konsistens - ett bra mått är att ungefär hälften ska vara kvar, det tar cirka 20 minuter. Red av med maizena utrört i vatten och smaka av med salt, peppar.
6
Perfekt biff: Ta ut köttet minst 15 minuter innan du ska tillaga den. Sätt ugnen på 100 grader. Olja in och salta biffen, stek den sedan i en riktigt het stekpanna med lite mer rapsolja tills den får fin färg på ena sidan, i 2-3 minuter (OBS, Det kommer att ryka rejält!).
7
Vänd biffen stek 1 minut och sänk värmen till medelhög, tillsätt vitlök, smör, peppar och timjan. Ös biffen några gånger, cirka 2 minuter, ta upp den ur stekpannan och lägg på plåt, häll över smöret från stekpannan. Ställ in i ugnen och låt den gå till en innertemperatur på 50 grader (medium rare,) för medium 60 grader.
8
Ta ut köttet och låt det vila i minst 5 minuter innan du skär upp.
9
Tips: Ställ in köttet igen i 1-2 minuter på 200°c för att det ska bli varmt igen.