Av Filip Poon

Hasselbackspotatis med biff och rödvinssås

Av Filip Poon

Vad tycker du?

Hasselbackspotatis med biff och rödvinssås

(70)

Det här receptet på krispig hasselbackspotatis, mör biff och en riktigt läcker rödvinssås passar perfekt som finare helgmiddag.

I videoklippet berättar kocken Filip Poon om detaljerna med salt och peppar som gör skillnad.

Ingredienser

Hasselbackspotatis

800 g
fast potatis
3 msk
Ströbröd
50 g
Smör
Salt

Ryggbiff

1 kg
Ryggbiff, i bit, delad i två ( gärna med fettkappa kvar)
2
vitlöksklyftor
100 g
Smör
0.5 kruka
timjan, eller torkad
Rapsolja, till stekning

Sås

1
Gul lök, hackad
1.5 msk
strösocker
2 msk
Champagnevinäger, eller vitvinsvinäger
2 msk
Sojasås, gärna kikkoman
4 dl
rödvin, helst med hög fruktsyra
2 dl
Vatten
3 msk
koncentrerad oxfond, eller kalvfond
0.5 kruka
timjan, eller torkad
Salt och peppar

Servera gärna med

haricots verts
Filip Poons brakmiddag med biff och hasselbackspotatis.

Gör så här

1
Hasselbackspotatis: Sätt ugnen på 220°C.
2
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Använd gärna två skärbrädor.
3
Lägg potatisarna på en plåt, smält smöret och pensla potatisarna, salta och ställ in i ugn cirka 20 minuter.
4
Ta sen ut och pensla en gång till med smöret och strö över ströbröd på varje potatis. Grädda ytterligare 15–20 minuter.
5
Rödvinsås: Fräs lök i rapsolja i en kastrull. Tillsätt socker och fräs lök och socker på medelhög värme tills det blir brunt. Häll i vinäger och koka i 1 minut, häll sedan i soja och rödvin och koka ner till hälften. Tillsätt resterande ingredienser utom maizena, koka upp och låt puttra på medelvärme till önskad konsistens - ett bra mått är att ungefär hälften ska vara kvar, det tar cirka 20 minuter. Red av med maizena utrört i vatten och smaka av med salt, peppar.
6
Perfekt biff: Ta ut köttet minst 15 minuter innan du ska tillaga den. Sätt ugnen på 100 grader. Olja in och salta biffen, stek den sedan i en riktigt het stekpanna med lite mer rapsolja tills den får fin färg på ena sidan, i 2-3 minuter (OBS, Det kommer att ryka rejält!).
7
Vänd biffen stek 1 minut och sänk värmen till medelhög, tillsätt vitlök, smör, peppar och timjan. Ös biffen några gånger, cirka 2 minuter, ta upp den ur stekpannan och lägg på plåt, häll över smöret från stekpannan. Ställ in i ugnen och låt den gå till en innertemperatur på 50 grader (medium rare,) för medium 60 grader.
8
Ta ut köttet och låt det vila i minst 5 minuter innan du skär upp.
9
Tips: Ställ in köttet igen i 1-2 minuter på 200°c för att det ska bli varmt igen.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Krispig kyckling teriyaki med ris

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Biffar
    4. Middagstips
decoration divider

Kött

Visa alla

Renskavsburgare med skogssvamp

Biffwok med ingefära och sesam

Pulled pork i ugnen

Frasstekt ankbröst med kryddig sås