Fiskpaj – pubfavoriten från England
Engelsk fiskpaj är en klassisk pubrätt som är härligt krämig och god. Vackert gratinerad med potatismos och med en värmande fyllning av torsk, ärtor och dill.
Recept ur Lena Söderströms kokbok ”Pajer”.
Ingredienser
Ingredienser
8
potatisar , av mjölig sort
Salt
1 dl
mjölk, varm
2 msk
Smör
4 msk
cheddarost, riven
Fyllning
500 g
Torskfile
5 dl
mjölk
1
buljongtärning, fisk
2
palsternackor, eller morötter
1 knippe
salladslök
50 g
smör, + till formen
3 msk
Vetemjöl
Salt och peppar
2 dl
gröna ärter, frysta
1 dl
färsk dill, hackad
Gör så här
1
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på kokande vatten så att det täcker, salta och koka under lock ca 20 minuter, tills potatisen är helt mjuk. Häll av kokvattnet och ånga av.
2
Ta kastrullen från värmen. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp, tillsätt mjölken under vispning. Blanda i smöret och osten. Smaka av med salt.
3
Sätt ugnen på 175°.
4
Koka upp mjölk i en vid kastrull. Smula ner buljongtärningen och blanda tills den löst sig. Lägg i fisken och sjud ca 5 minuter. Ta upp fisken på en tallrik.
5
Skala och skär palsternackan i små bitar. Ansa och hacka löken. Fräs palsternackan och löken i smöret ca 5 minuter. Rör i mjölet. Häll i mjölken i omgångar under omrörning och sjud till simmig konsistens, 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6
Lägg i fisken och ärterna och blanda försiktigt. Lägg över fyllningen i en välsmord, djup pajform. Spritsa eller skeda över moset.
7
Baka pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills allt är genomvarmt och moset fått fin färg. Garnera med dill.