Fiskpaj – pubfavoriten från England

Av Godare

Vad tycker du?

Fiskpaj – pubfavoriten från England

(8)

Engelsk fiskpaj är en klassisk pubrätt som är härligt krämig och god. Vackert gratinerad med potatismos och med en värmande fyllning av torsk, ärtor och dill.

Recept ur Lena Söderströms kokbok ”Pajer”.

Fiskpaj recept

Ingredienser

Ingredienser

8
potatisar , av mjölig sort
Salt
1 dl
mjölk, varm
2 msk
Smör
4 msk
cheddarost, riven

Fyllning

500 g
Torskfile
5 dl
mjölk
1
buljongtärning, fisk
2
palsternackor, eller morötter
1 knippe
salladslök
50 g
smör, + till formen
3 msk
Vetemjöl
Salt och peppar
2 dl
gröna ärter, frysta
1 dl
färsk dill, hackad

Gör så här

1
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på kokande vatten så att det täcker, salta och koka under lock ca 20 minuter, tills potatisen är helt mjuk. Häll av kokvattnet och ånga av.
2
Ta kastrullen från värmen. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp, tillsätt mjölken under vispning. Blanda i smöret och osten. Smaka av med salt.
3
Sätt ugnen på 175°.
4
Koka upp mjölk i en vid kastrull. Smula ner buljongtärningen och blanda tills den löst sig. Lägg i fisken och sjud ca 5 minuter. Ta upp fisken på en tallrik.
5
Skala och skär palsternackan i små bitar. Ansa och hacka löken. Fräs palsternackan och löken i smöret ca 5 minuter. Rör i mjölet. Häll i mjölken i omgångar under omrörning och sjud till simmig konsistens, 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6
Lägg i fisken och ärterna och blanda försiktigt. Lägg över fyllningen i en välsmord, djup pajform. Spritsa eller skeda över moset.
7
Baka pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills allt är genomvarmt och moset fått fin färg. Garnera med dill.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    Så får du fryst fisk att smaka lika gott som färsk

  2. Enkel skaldjurspaj med saffran

  3. Filodegspaj med cream cheese och spenatfyllning

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Torsk
    3. Paj
decoration divider

Torsk

Visa alla

Fiskgratäng med bacon

Ceviche på vit fisk

Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.

Klimatsmart barnmat – ärtpuré med bakad torsk