Gravad lax – så gör du
Gravad lax med citron och dill är enkelt att göra och blir otroligt gott. Perfekt att servera på julbordet, till påskmaten eller på midsommarbuffén. Tänk på att laxen ska vila två dygn i kylen.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg
Lax, helst mittbiten
2 dl
Dill, grovt hackad
1 msk
Vitpepparkorn
4 msk
Salt
3 msk
strösocker
Gör så här
1
Om du använder hel lax – skär bort huvudet och skär bort filéerna från ryggbenet.
2
Plocka bort småbenen som sitter rakt ner i filéerna med pincett eller tång.
3
Hacka dillen grovt, stjälkarna kan också få vara med. Krossa vitpepparkornen i mortel.
4
Blanda peppar, socker och salt. Gnid in filéernas köttsidor med kryddblandningen. Lägg ena filén i en hög form eller stor plastpåse. Strö över dillen. Lägg på den andra filén med köttsidan ner. Smala delen mot den tjocka.
5
Plasta formen noga/knyt ihop plastpåsen riktigt tajt. Låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Ställ sedan in i kylen och lägg en tyngd på fisken. Låt stå 2 dygn. Vänd laxen ett par gånger under resan.
6
Häll bort lagen som bildats. Fisken håller en vecka i kylen och sex månader i frysen. Vet du att det ska bli gravlax både till jul och nyår så dela helst fisken redan nu och frys i två delar.
7
Tips! Det går utmärkt att byta eller komplettera dillen med andra smaksättare. Bara din fantasi sätter gränserna. Men det kan vara idé att testa i miniformat innan du vanilj- och lakritsgravar 1 kilo prima fisk. Vissa äldre recept anger att man ska ha dubbelt så mycket socker som salt. Det ger ett mjukare kött. Mer salt ett hårdare. Dra inte ner för mycket på salt- och sockermängderna eftersom det försämrar hållbarheten. Och undvik mineralsalt vid gravning.