Baklava – filodeg, nötter och sirap

Av Godare

Vad tycker du?

Baklava – filodeg, nötter och sirap

(4)

Baklava är en delikatessen från Mellanöstern som har allt – sött, frasigt och knaprigt. Med färdig filodeg är det lätt att göra egen baklava. Varva bara degen med nötter och smör och ringla över sirap. Baka frasig i ugnen och njut!

Baklava – söta godbitar till kaffet.

Ingredienser

Ingredienser

500 g
nötter, t ex sötmandel, valnötter eller pistaschnötter
2 tsk
Mandel
650 g
Filodeg
250 g
Smör, osaltat

Sirap

4 dl
strösocker
2 dl
Vatten
1 msk
Citronsaft, färskpressad

Till smaksättning

1.5 msk
apelsinbloms- eller rosenvatten, alternativt 1 msk vaniljsocker

Garnering

2 dl
pistaschnötter, skalade och mycket finhackade

Gör så här

1
Sirap: Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småbubbla i 5–7 minuter. Stäng av plattan och rör ner citronsaft och eventuell smaksättning. Låt svalna lite. Lägg sedan på locket så undviker du att det bildas sockerkristaller. Låt sirapen svalna i rumstemperatur och ställ sedan in den i kylen så den blir helt kall.
2
Smörj en långpanna med smör, 30x40 centimeter.
3
Sätt ugnen på 175 grader.
4
Finhacka nötterna och blanda dem med kanel.
5
Rulla försiktigt ut filodegen och täck den med plastfolie, annars torkar den direkt.
6
Lägg ett ark filodeg i botten på långpannan och pensla med smör. Lägg på ett ark filodeg till och pensla igen. Fortsätt tills du har 8 lager filodeg.
7
Strö ut hälften av nötterna i ett jämnt lager på filodegen.
8
Lägg på ytterligare åtta ark filodeg och pensla med smör emellan. Strö ut resten av nötterna. Avslita med åtta lager filodeg med smör penslat på varje.
9
Skär bort den deg som sticker upp runt kanterna på långpannan. Pensla med smör och gör ett snyggt mönster med en vass kniv om du vill.
10
Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter eller tills baklavan har fått en gyllenbrun färg och är genomgräddad.
11
Ta ut baklavan och ringla över sirapen direkt. Garnera med de finhackade pistaschnötter.
12
Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Täck den sedan med plastfolie. Låt baklavan suga åt sig sirapen i minst 8 timmar, gärna i ett dygn.
13
Skär i bitar och servera rumstempererad.
14
Om det skulle bli något över kan du förvara baklavan i kylen, den håller upp till två veckor. Fryser du in den håller den cirka tre månader.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Churros – godisgrisens favoriter

  2. Mug cake – baka kaka i kopp

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Mat från Mellanöstern
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!