Empanadas de pino – köttfärspiroger

Av Godare

(71)

Vad tycker du?

Empanadas de pino – köttfärspiroger

Empanadas de pino kommer från Chile men de små pirogerna finns i många olika varianter i stort sett hela Sydamerika. Fyll med köttfärs, kyckling eller bönröra och servera på buffén eller till fredagsmyset.

Empanadas fyllda med köttfärs.
Empanadas fyllda med köttfärs.

Ingredienser

Deg

1,75 dlmjölk
5 dlVetemjöl
0,5 tskBakpulver
0,5 tskSalt
1 Äggula
1 ägg
3 mskMatolja

Fyllning

20 russin
10 svarta oliver
4 ägg
3 mskolja
0,5 tskkumminfrön, eller mald kummin
350 gNötfärs
Salt
1 tskpaprikapulver
1 tskchilipeppar, eller en färsk chili
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 tskoregano
Svartpeppar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Degen: Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Häll i mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.
3
Fyllning: Koka äggen så de blir hårdkokta.
4
Hacka och fräs löken i oljan tills den får en karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut. Lägg i köttfärsen och låt den bli brynt.
5
Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Smaka av och tillsätt mer chili och kummin om du tycker det behövs.
6
Dela degen i 10 bitar. Rulla varje bit till en boll och kavla ut till en rund platta, cirka 10 cm i diameter.
7
Skala och dela äggen i klyftor. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan.
8
Pensla kanterna med vatten och vik dubbel så det blir en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så det blir tätt och ett fint mönster. Eller vik över en liten bit i taget och tryck till med tummen så det blir en veckad kant längs progen. Pensla med uppvispat ägg.
9
Grädda i cirka 20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Empanadas de pino – köttfärspiroger