Kroppkakor med skogssvamp och bakat äpple

Av Godare

(4)

Vad tycker du?

Kroppkakor med skogssvamp och bakat äpple

Mjuka, goa kroppkakor med smakrik svampfyllning. Det här är ett riktigt klassiskt recept i vegansk tappning. Kantareller, karljohansvamp, trattkantareller, taggsvamp och champinjoner är några riktiga höjdare för denna rätt.

Klassiska kroppkakor i ny tappning.
Klassiska kroppkakor i ny tappning.

Ingredienser

Rårörda lingon

225 gLingon, frysta går lika bra som färska
1,5 dlströsocker

Bakade äpplen

3 svenska röda äpplen, exempelvis ingrid marie
2 mskneutral olja
2 kvistarfärsk timjan
2 tskSocker
1 tskSalt

Fyllning

300 gfärsk skogssvamp
1 Gul lök
0,5 krukafärsk timjan, alternativt 1 msk torkad
neutral olja, att steka i
2 tskhela kryddpepparkorn
Salt och peppar

Potatissmet

1 kgfast potatis
2,5 dlVetemjöl
Salt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader.
2
Blanda lingon och socker i en skål. Rör om då och då tills sockret har smält, ställ åt sidan.
3
Skala potatisen och koka den tills den är mjuk, cirka 20 minuter. När den är färdig, ta av locket och låt kallna. Så länge kan du göra fyllningen och de bakade äpplena.
4
Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Finhacka lök och stek med svamp och timjan i olja tills blandningen har fått en fin färg och det mesta av vattnet har dunstat bort. Mortla kryddpepparn och smaka av blandningen med den, samt salt och peppar.
5
Halvera äpplena. Värm upp hälften av oljan i en panna på hög värme. Lägg ner äpplena med snittytan neråt, lägg även i timjankvistarna. När äpplena har fått en gyllene yta, ta upp dem ur pannan och lägg dem i en ugnsfast form, nu med snittytan uppåt. Ringla på resten av oljan. Strö på socker och salt och baka i ugnen i 10 minuter.
6
Riv den svala potatisen fint. Blanda med mjöl till en fast smet. Smaka av med salt. Rulla potatissmeten till bollar i önskad storlek, gör en urgröpning och lägg i svampfyllningen. Nyp ihop potatissmeten och se till att fyllningen täcks ordentligt. Rulla därefter till fina bollar.
7
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och sjud kroppkakorna i 10 minuter. Låt dem svalna något. Värm därefter en panna med olja och stek kroppkakorna tills de fått fin färg runtom.
8
Servera nystekta kroppkakor med rårörda lingon och bakade äpplen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Kroppkakor med skogssvamp och bakat äpple