Börek med pumpafyllning

Av Godare

Vad tycker du?

Börek med pumpafyllning

(11)

Börek i form av en orm som slingar sig över en bädd av gröna blad och groddar. Fyllningen får att variera och den här innehåller bland annat, lök, butternutpumpa och fetaost.
Recept ur kokboken ”Little green kitchen” av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.

Bjud på börek i form av en orm.

Ingredienser

Fyllning

2 msk
Olivolja
2
lökar, gula, skalade och finhackade
2
vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 tsk
Oregano, torkad
1
butternutpumpa, ca 750 g, skalad och urkärnad
0.5 tsk
Kanel, malen
100 g
Spenat, eller mangold, endast bladen, grovhackade
1 knippe
bladpersilja, liten
2 msk
citron, pressad saft
300 g
Fetaost, smulad
Flingsalt
svartpeppar

Pensling

2
ägg
1 dl
Naturell yoghurt
4 msk
Olivolja, eller smält smör
1 msk
Sesamfrön, svarta och vita eller svartkumminfrön, att strö över

Övrigt

9
filodegsark, eller yufkaplattor

Till servering

russin
morotsremsa
mâchesallat
mungbönsgroddar
vindruvor
sesamfrön

Gör så här

1
Värm ugnen till 200° och smörj en långpanna eller klä den med bakplåtspapper. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme och fräs lök, vitlök och oregano i 5 minuter, eller tills löken börjar mjukna.
2
Skär pumpan i små bitar och lägg dem i stekpannan, tillsätt kanel, krydda med salt och peppar och lägg på ett lock. Tillaga i ytterligare 25 minuter, eller tills pumpan är mjuk men inte mosig, rör om då och då så att inte löken och vitlöken bränner fast. Ta bort stekpannan från värmen och rör ner spenat, persilja och pressad citron. Låt svalna innan du rör ner fetaosten.
3
Pensling: Knäck äggen i en skål, tillsätt yoghurt och olivolja och vispa ihop. Lägg två filodegsark ovanpå varandra på en ren arbetsyta. Pensla det övre arket med äggvispet och lägg ut en fjärdedel av fyllningen i en sträng längst ner på arket. Rulla försiktigt ihop båda arken över fyllningen till en kompakt rulle. Upprepa med resten av arken (utom ett) och fyllningen.
4
Lägg filodegsrullarna i långpannan så att de bildar en ringlande orm. Riv det sista filodegsarket i remsor och linda runt skarvarna för att dölja dem, gör likadant på de ställen där fyllningen eventuellt läcker ut. Lagningarna kommer inte att synas efter gräddningen. Pensla ormen med äggvispet och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills ormen är gyllenbrun och spröd. Ta ut långpannan ur ugnen och garnera den färdiga ormen med två russin till ögon och en morotsremsa till tunga.
5
Låt långpannan svalna och fyll den sedan med mâchesallat, mungbönsgroddar, vindruvshalvor och sesamfrön för att skapa grönska runt ormen. Skär upp bitar av ormen och servera med lite av ”gräset”.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker

  2. Salted caramel freak-shake

  3. Grön soppa med gräddmoln

  4. Dinoburgare som man blir stark av

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Mat från Mellanöstern
    3. Vegetarisk mat
decoration divider

Mat från Mellanöstern

Visa alla

Svartkålssallad med falafel

Filodegsrullar med feta och spenat

Falafel i pitabröd med sval yoghurtdressing

Adana kebab – turkiskt lammfärsspett