Vegansk citronmarängpaj

Av Godare

Vad tycker du?

Vegansk citronmarängpaj

(3)

”Vackrare tartelett får man leta efter. Jag minns första gången jag åt en citronmarängpaj. Jag var inte alls beredd på en perfekt avvägd balans mellan sötma och syrlighet och hur en bränd maräng kunde vara dörren in till himmelriket. Här görs marängen på kikärtsspad och ingen kommer att märka någon skillnad.”

Recept från Mattias Kristianssons bok ”Baka veganskt” (Semic).

Citronmarängpaj. Recept av Mattias Kr.istiansson

Ingredienser

Tarteletter

3 dl
Vetemjöl
2 msk
strösocker
150 g
Mjölkfritt Margarin, tärnat
2 msk
Vatten

Lemon curd

6
Citroner, rivet skal från alla och saften från två tredjedelar
4 dl
strösocker
1 tsk
agar agar
1 msk
majsstärkelse
100 g
Mjölkfritt Margarin
2 dl
mjölk, till exempel soja- eller mandelmjölk

Bränd maräng

1 dl
Vatten
2 dl
strösocker
1.5 dl
kikärtsspad

Gör så här

1
Tarteletter: Mixa ihop mjöl, socker och margarin i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
2
Häll ner vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
3
Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut rundlar som är någon centimeter större än tartelettformarna. Tryck ner en rundel i en form och pressa bort överflödig deg.
4
Pricka degen med en gaffel och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter.
5
Förgrädda pajen i 225 grader i 10 minuter, eller tills det har blivit härligt gyllenbrunt. Nu är de redo att fyllas.
6
Tips: Psst… ska du göra små tarteletter räcker det att klä små formar med degen, pricka med en gaffel, låt vila i kylskåpet, och grädda. Om du gör en stor paj, klä en pajform med degen och pricka med en gaffel. Pressa sedan ner ett aluminiumark i formen och fyll på med torkade ärtor eller bönor. Förgrädda sedan i ugnen. Ärtorna gör att degen inte puffar upp sig och håller kanterna på plats.
7
Lemon curd: Vispa ihop citronsaft, citronskal, socker, agarpulver, majsstärkelse, margarin och mjölk i en kastrull. Låt allt smälta ihop under ständig omrörning och sjud tills krämen tjocknar något. Det tar bara någon minut.
8
Häll över i en skål, plasta in och låt svalna helt i kylen. Bred sedan ut i det förgräddade pajskalet.
9
Bränd maräng: Blanda ihop vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka tills det når 121 grader. Kolla med en kökstermometer.
10
När sockerlagen har kommit upp till runt 110 grader, häll kikärtsspadet i en riktigt ren bunke och vispa med en elvisp. Det ska bli ett fast och fluffigt skum.
11
När sockerlagen har nått sin temperatur ringlar du ner den i kikärtsfluffet under ständigt vispande. Fortsätt att vispa tills marängen är helt kall, det tar runt 10 minuter.
12
Fördela marängen över pajen. Antingen så bara klickar du ut den med en sked, eller så fyller du en spritspåse försedd med en tyll och spritsar ut den. Bränn av den med en gasbrännare.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Veganska vaniljhjärtan

  2. Vegansk kladdkaka med päron

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Veganska recept
    3. Paj
decoration divider

Veganska recept

Visa alla

Röd linscurry med kokos

Exotisk passionsglass

Spännande nyheter på veganhyllan

Majs i kokosmjölk från Tanzania