Focaccia – med körbärstomater och oliver

Av Godare

Vad tycker du?

Focaccia – med körbärstomater och oliver

(44)

Focaccia – ett mjukt, lätt och luftigt bröd smaksatt med tomater, oliver och rosmarin. Perfekt till buffé eller charkbrickan. Recept ur Johanna Westmans nya bakbok ”Cookie rookie”.

Focaccia

Ingredienser

Ingredienser

0.5 paket
Jäst, 25 g
6 dl
Vatten, fingervarmt
2 tsk
Salt
3 msk
Olivolja
14 dl
Vetemjöl
2 dl
Olivolja
15
körsbärstomater
15
oliver, svarta
1 tsk
Rosmarin, torkad (eller 1 knippa färsk)
flingsalt
Olivolja

Gör så här

1
Smula ner jästen med fingertopparna i bunken. Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en jämn smet.
2
Häll i resten av vattnet, saltet och oljan och rör om.
3
Häll i cirka 12 deciliter vetemjöl i bunken och börja blanda om. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en jämn deg.
4
Vält upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda i 5–7 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 45 minuter under plastfolie.
5
Sätt ugnen på 200 grader.
6
Häll 1 deciliter olivolja i en långpanna.
7
Kavla ut degen och lägg den i långpannan. Pensla på resten av oljan. Jäs under bakduk i 30 minuter.
8
Tryck ner tomater, oliver och kryddor i den färdigjästa degen och strö över flingsalt. Grädda långt ner i ugnen i 20–25 minuter.
9
Ta ut och låt svalna lite innan du välter upp focaccian på en skärbräda.
10
Det går också fint att toppa med till exempel nötter och frön, fint skuren rödlök eller fänkål, eller inläggningar på burk som kronärtskockor och soltorkade tomater.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Johanna Westmans bästa baktips

  2. Hallonkaka i långpanna

  3. Citronkaka – syrlig, söt och saftig

  4. Kladdkaka – baka utan ägg

  5. Kladdkaka utan mjöl

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Tillbehör
    3. Italiensk mat
decoration divider

Tillbehör

Visa alla

Blomkålscouscous

Jordgubbssalsa med mango

Nypotatis med gräddfil och bacon

Gräddgratinerad mandelpotatis