Kålsallad med smörgåsgurka
En fräsch och smakrik kålsallad passar som tillbehör till det mesta, men kanske extra bra till grillat. Goda smaker av yoghurt, smörgåsgurka och vitlök toppas med hackade örter – mums! Förvara salladen i kylen fram till servering.
Ingredienser
0,5 vitkål
2 Morötter
2 Salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 dlgräddfil
1 dlnaturell yoghurt
1 msklag från smörgåsgurka, eventuellt äppelcidervinäger eller citronsaft
2 msksmörgåsgurka, hackad
1 mskSocker
Salt och peppar
färska örter, gräslök, persilja eller körvel
Gör så här
1
Finhacka kålen så tunt du kan, använd gärna en mandolin om du har. Blanda kål och salt i en stor sil. Låt stå en halvtimme tills kålen har mjuknat. Skölj kålen ordentligt i kallt vatten och krama ur allt vatten (använd gärna en salladsslunga). Klappa eventuellt kålen torr mellan två kökshanddukar.
2
Riv eller strimla morötterna och finhacka salladslöken.
3
Vispa ihop gräddfil, yoghurt, lag (vinäger eller citronsaft), smörgåsgurka och socker. Blanda i grönsakerna och smaka av salladen med mald peppar och mer salt om det behövs. Blanda till sist i hackade örter och förvara salladen i kylen fram till servering.