Kanelbullar med vaniljkräm
Kanel, vaniljkräm eller hallonsylt, svårt att välja? I de här smaskiga bullarna får du allt på en och samma gång! Passar lika bra på bullfesten som på ensamfikat.
Ingredienser
Ingredienser
5 dlmjölk, ljummen (ca. 25 grader)
50 gjäst
1 ägg, stort
1 kgvetemjöl
200 gsocker
2 tskKardemumma, malen
1 tskVaniljsocker
0,5 tskSalt
160 gsmör, rumstempererat
Fyllning och topping
150 gsmör, mjukt
150 gsocker
3 mskKanel
3 dlvaniljkräm
3 dlHallon, rörda
ägg, vispat till pensling
pärlsocker , för dekoration (kan uteslutas)
Gör så här
1
Smula ner jästen i bakskålen, häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt ägg, socker, kardemumma, vaniljsocker, salt och mjöl. Knåda degen på låg hastighet tills allt är väl blandat.
3
Tillsätt smöret lite i taget. Öka hastigheten och kör degen i ca. 10 minuter tills degen är blank, smidig, varm och elastisk.
4
Låt degen gå på full fart de sista minuterna. Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt degen jäsa till dubbel storlek.
5
Kavla ut degen till en stor rektangel, ca. 40 x 60 cm. Blanda ihop farinsocker och kanel. Pensla eller bred smöret jämnt över degen. Strö över sockerblandningen.
6
Vik ena kortsidan in mot mitten och den andra kortsidan där över igen. Skär degen i 18 ungefär lika långa remsor.
7
Håll remsan i ena handen och vrid den några gånger innan du snurrar den två gånger runt pek- och långfingret på din andra hand. Ta tag i änden av remsan och dra igenom den så att änden ligger på undersidan av knuten.
8
Lägg knytena på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt snurrorna jäsa i ca. 30 minuter.
9
Gör en fördjupning i mitten av snurrorna och fyll varje fördjupning med en sked vaniljkräm och hallon. Låt snurrorna jäsa i ytterligare 10 minuter innan du penslar med ägg och strö över pärlsocker om så önskas.
10
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 215 grader, i 10-15 minuter. Låt svalna på galler.