Pannkakor med apelsin och likör
Servera pannkakor med en vuxenvänlig twist. Dessa pannkakor är fyllda med marmelad och vaniljkräm och toppade med en härlig sås med smak av syrlig blodapelsin och söt apelsinlikör.
Ingredienser
Pannkakssmet
3 ägg
5 dlmjölk
200 gVetemjöl
2 mskSocker
1 nypasalt
smör, till stekning
Fyllning
1 dlApelsinmarmelad
2 dlvaniljkräm
Sås
6 mskSocker
4 dlapelsinsaft, färskpressad
2 mskcitronsaft
1,5 mskapelsinlikör, t.ex. Grand Marnier
3 msksmör
2 blodapelsiner, eller vanliga apelsiner
Till servering
pistagenötter, hackade (kan utelämnas)
valfri glass, t. ex. pistageglass
Gör så här
1
Pannkakor: Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten. Smeten ska vara slät och klumpfri.
2
Låt smeten vila en halvtimme innan du steker tunna och fina pannkakor.
3
Bred ett tunt lager apelsinmarmelad och vaniljkräm över pannkakorna. Vik samman de fyllda pannkakorna snyggt.
4
Sås: Smält sockret till gyllene karamell i en stekpanna eller kastrull.
5
Tillsätt apelsinjuice, citronsaft, apelsinlikör och gärna ca. 1 tsk finrivet eller finstrimlat apelsinskal. Låt koka in tills halva mängden återstår innan du vispar i smöret.
6
Skär bort skalet på apelsinerna, skär apelsinen i tunna skivor och värm skivorna försiktigt i såsen.
7
Servera de fyllda pannkakorna med den varma såsen. Strö över lite hackade pistagenötter som garnering och toppa med en glasskula.