Vegansk plockmat med rotselleri med champinjonpastej

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Vegansk plockmat med rotselleri med champinjonpastej

Bakad rotselleri – så gott! Här är en rätt som passar alla – vegetarianer, veganer, gluten- och laktosintoleranta och alla andra som gillar riktigt goda smårätter. Perfekt plockmat eller bufférätt.

Champinjonpastej som topping på bakad rotselleri.

Ingredienser

0,5 rotselleri, liten
2 mskOlivolja
Salt och svartpeppar

Champinjonpastej

1 Gul lök
2 vitlöksklyfta
250 gkastanjechampinjoner, eller vanliga champinjoner (13 st/250g)
1 dlRapsolja
1,5 tskBalsamvinäger
1,5 dlkokta kikärtor

Garnering

1 dlpistage- eller pinjenötter
1 krukakörvel
tandpetare, valfritt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Skala sellerin och skär den i centimetertjocka skivor. Pensla båda sidorna på respektive selleriskiva med olja, salta och peppra. Lägg selleriskivorna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugnen cirka en timme. Vänd på skivorna varje kvart.
2
Champinjonpastej: Skala lök och vitlök, hacka löken fint och skiva vitlöken fint. Ansa och skiva svampen. Stek svamp, lök och vitlök i olja tills det får fin färg. Blanda i vinägern.
3
Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem och låt rinna av. Mixa svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Häll upp krämen i en spritspåse.
4
Garnering: Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem (om du använder pistagenötter, pinjenötterna kan vara som de är).
5
Skär sellerin till lagom stora munsbitar. Spritsa på champinjonpastej och strö nötter över. Garnera med hackad, färsk körvel. Om så önskas, stick i dubbla tandpetare snett in i sellerin för att lättare kunna plocka upp dem.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

    1. Ämnen

      1. Recept
      2. Vegetariskt

    Vegetariskt

    Visa alla
    (1)

    Grillad ananas

    (1)

    Auberginerullar med keso

    (1)

    Tacosallad med pasta

    (1)

    Rödbetspasta