Vegansk plockmat med rotselleri med champinjonpastej
Bakad rotselleri – så gott! Här är en rätt som passar alla – vegetarianer, veganer, gluten- och laktosintoleranta och alla andra som gillar riktigt goda smårätter. Perfekt plockmat eller bufférätt.
Ingredienser
0,5 rotselleri, liten
2 mskOlivolja
Salt och svartpeppar
Champinjonpastej
1 Gul lök
2 vitlöksklyfta
250 gkastanjechampinjoner, eller vanliga champinjoner (13 st/250g)
1 dlRapsolja
1,5 tskBalsamvinäger
1,5 dlkokta kikärtor
Garnering
1 dlpistage- eller pinjenötter
1 krukakörvel
tandpetare, valfritt
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150 grader. Skala sellerin och skär den i centimetertjocka skivor. Pensla båda sidorna på respektive selleriskiva med olja, salta och peppra. Lägg selleriskivorna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugnen cirka en timme. Vänd på skivorna varje kvart.
2
Champinjonpastej: Skala lök och vitlök, hacka löken fint och skiva vitlöken fint. Ansa och skiva svampen. Stek svamp, lök och vitlök i olja tills det får fin färg. Blanda i vinägern.
3
Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem och låt rinna av. Mixa svamp och lök tillsammans med kikärtorna till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Häll upp krämen i en spritspåse.
4
Garnering: Rosta nötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem (om du använder pistagenötter, pinjenötterna kan vara som de är).
5
Skär sellerin till lagom stora munsbitar. Spritsa på champinjonpastej och strö nötter över. Garnera med hackad, färsk körvel. Om så önskas, stick i dubbla tandpetare snett in i sellerin för att lättare kunna plocka upp dem.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen