Helstekt kalkonfilé

Av Lise Finckenhagen

(5)

Vad tycker du?

Helstekt kalkonfilé

Helstekt kalkonfilé blir läckert saftigt och smakrikt. Passar lika bra till finmiddagen som till vardags. Servera med en härlig gräddsås och kokt potatis eller ris. Den passar också fint till en Waldorfsallad.

Bjud på helstekt kalkonfilé.
Bjud på helstekt kalkonfilé.

Ingredienser

700 gKalkonfilé, helst med skinn
4 vitlöksklyftor, ej skalade
1 kvistdragon, timjan eller rosmarin
Salt och peppar
Olja, att steka i
smör, att steka i

Gör så här

  1. Krydda filén väl med salt och peppar. Krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av kniven. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna.

  2. Bryn filén väl på båda sidor. Bryn eventuellt på skinnsidan först tills skinnet är gyllene och sprött. Sänk temperaturen något och lägg en rejäl klick smör i pannan tillsammans med vitlök och örter. Stek filén ytterligare några minuter medan du vrider och vänder lite på det.

  3. Lyft över filén i en lämplig ugnsfast form och slå över allt fett från pannan. Stick in en stektermometer och fortsätt att steka filén i ugnen på 125-150 grader tills innertemperaturen når 65 grader. Storleken och tjockleken på kalkonfilén kan variera ganska mycket - och det kommer tillagningstiden också att göra. Tänk på att temperaturen stiger ytterligare några grader efter att du tagit ut köttet ur ugnen – så ta ut det lite i förväg.

  4. Låt kalkonfilén vila i minst 15 minuter innan du skär bröstet i skivor. Servera gärna med en god gräddsås, stekt brysselkål och en fruktig och fräsch sallad, t.ex. waldorfsallad.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Helstekt kalkonfilé