Renskavsburgare med skogssvamp

Av Lise Finckenhagen

(2)

Vad tycker du?

Renskavsburgare med skogssvamp

En renskavsburgaren med smak av svensk natur! Skogssvamp, bacon, ädelost och brysselkålslaw. Toppa gärna med några lingon om du har det. Blåmögelosten kan ersättas med annan ost som brie.

Renskavsburgare med skogssvamp
Renskavsburgare med skogssvamp

Ingredienser

800 gRenskav
300 gSkogssvamp, rensad
8 skivorBacon
1 dlbbq-sås
4 skivorädelost
4 hamburgerbröd
rörda tranbär
salt och malen peppar
smör och olja, till stekning

Brysselkålslaw

350 gBrysselkål
1 morot, medelstor
1 rödlök, liten
1 dlmajonnäs
0,5 dlgräddfil, lätt (eller naturell yoghurt)
2 tskDijonsenap
citron
1 nypasocker, stor
3 mskpersilja, hackad

Gör så här

1
Stek svampen snabbt på hög värme i en blandning av olja och smör. Krydda med salt och peppar och håll svampen varm.
2
Knaperstek baconskivorna.
3
Stek köttet snabbt på hög värme i en stor stekpanna med lite olja. Stek köttet i omgångar, så att det blir ordentligt tillagat. Har du för mycket iskallt kött i pannan kyler det genast ner den och köttet kokar istället för att stekas.
4
Krydda köttet med salt och peppar under stekningen. Lägg tillbaka allt kött i pannan och rör ner BBQ-såsen.
5
Anpassa mängden sås efter eget tycke. Det ska inte bli för mycket, men samtidigt tillräckligt för att köttet ska täckas med en tunn och glittrande hinna av sås.
6
Gör fina hamburgare med kött, brysselkålslaw, svamp och bacon. Lägg en ostskiva ovanpå och lägg allt under grillen i ugnen tills osten börjar smälta. Strö över lite tranbär innan servering.
7
Brysselkålslaw: Rensa och skär brysselkålen i tunna skivor, ju tunnare, desto bättre. Riv eller skär moroten i tunna strimlor och finhacka rödlöken. Vispa ihop majonnäs, gräddfil och senap. Smaka av dressingen med några droppar citronsaft och en rejäl nypa socker. Blanda ihop grönsakerna med dressingen och tillsätt persiljan.
8
Tips: Blåmögelosten kan slopas eller ersättas med annan ost som brie. Blanda gärna lite finhackad schalottenlök och gräslök eller persilja tillsammans med svampen. Skala en vitlöksklyfta, sätt klyftan på en gaffel och rör ner svampen med gaffeln för att få en mild smak av vitlök.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Renskavsburgare med skogssvamp