Gratinerad köttbullsmacka

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Gratinerad köttbullsmacka

Här får du en gratinerad sandwich serverad på ett helt nytt sätt! Supersaftiga köttbullar med parmesan och mild lakritssmak från fänkålsfrön, täckta med tomatsås på en frasig baguette. Det hela toppas med riven mozzarella som gratineras. Det bara måste bli gott.

Gratinerad köttbullsmacka

Ingredienser

600 gköttfärs
1 Lök, medelstor
2 vitlöksklyftor, eller fler om man vill
1,5 dlmjölk
1 dlbrödsmulor
50 gparmesan
2 tskfänkålsfrön, krossade
0,5 dlpersilja, hackad
1 dlrött vin, eller buljong
400 gkonserverade tomater , hackade
1 nypatorkad chili, krossad
Salt
malen peppar
socker
200 gmozzarella, riven
Baguette, eventuellt frallor eller korvbröd
basilika, och/eller persilja
Olivolja, mild

Gör så här

1
Finhacka löken och vitlöken och fräs den mjuk och blank i lite olja. Låt svalna.
2
Blanda ihop brödsmulor och mjölk och låt det svälla i 10 minuter.
3
Blanda ner det mjuka brödet i färsen och tillsätt lök, parmesan, fänkål och persilja. Krydda ordentligt med salt och peppar.
4
Blanda degen ordentligt och rulla ut cirka 30 lika stora köttbullar.
5
Bryn köttbullarna i en stor stekpanna. Lyft upp köttbullarna ur pannan och koka ihop stekskyn med vin eller buljong.
6
Tillsätt tomaterna, låt koka upp och smaka av med salt, peppar, krossad torkad chili och lite socker. Låt såsen puttra i 10 minuter.
7
Lägg köttbullarna i såsen och låt puttra försiktigt i 10-15 minuter.
8
Fyll bröden med köttbullar och strö över riven ost. Gratinera under grillen i ugnen tills osten har smält.
9
Strö över hackad basilika eller persilja och servera.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Tonfisksandwi­ch med kapris och citron

  2. Kockens guide till rätt köttfärs

  3. (0)

    Veganska köttbullar med gräddsås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
    3. Mackor

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(5)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål