Kokosbollar med romkräm

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Kokosbollar med romkräm

Dessa stora och fluffiga kokosbollar är fyllda med vaniljkräm, rom och täckta med choklad. Gissa om bullarna blir populära. Tips: Gör ett hål på undersidan av bullen med hjälp av en kniv för att lättare fylla dem med grädde.

Kokosbollar med romkräm

Ingredienser

650 gvetemjöl
100 gsocker
40 gjäst, färsk
2 tskKardemumma
1 tskVaniljsocker
1 tskBakpulver
3,5 dlmjölk
100 gsmör, rumstempererat
ägg, vispat till pensling

Fyllning och topping

5 dlmjölk
100 gsocker
5 äggulor
30 gmajsstärkelse
1 vaniljstång
2 mskrom, brun, ev. några droppar romessens
2,5 Gelatinblad
2 dlgrädde
250 gMörk choklad, smält
kokosflingor, kan utelämnas

Gör så här

1
Värm mjölken till ca. 20 grader. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med mjölken. Tillsätt socker, salt, kardemumma, vaniljsocker, bakpulver och två tredjedelar av mjölet.
2
Arbeta ihop degen i maskin eller för hand. Tillsätt gradvis resten av mjölet och knåda degen på medelhastighet i ca. 10 minuter. Tillsätt det mjuka smöret i små bitar och fortsätt att knåda på medelhastighet i fem minuter, öka hastigheten och knåda ytterligare fem minuter tills degen är helt slät och smidig och släpper bunken.
3
Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Knåda degen väl, dela den i 12 lika stora bitar och kavla ut fina bullar. Lägg bullarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
4
Täck dem med plastfolie och låt dem jäsa i ca. 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 215 grader i ca. 12 minuter. Låt svalna på galler.
5
Gör grädden medan degen jäser: Häll mjölken i en kastrull och tillsätt hälften av sockret. Skrapa fröna från vaniljstången. Lägg fröna och stången i mjölken och koka upp sakta. Blötlägg gelatinplattorna i kallt vatten.
6
Vispa ihop äggulor, socker och maizena tills blandningen är helt slät och klumpfri. Häll hälften av den kokande mjölken över äggblandningen under kraftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen under kraftig vispning igen. Koka upp och koka vaniljkrämen i två minuter under konstant och kraftigt vispande (för att undvika klumpar) tills krämen är tjock och glansig. Häll vaniljkrämen i en ren skål (finns det klumpar i grädden ska den gnidas genom en sil) och tillsätt rom eller några droppar romessens. Krama ur allt vatten ur gelatinplattorna och rör ner dem i den varma grädden.
7
Kyl grädden till rumstemperatur (rör om då och då för att undvika klumpar). Vispa grädden luftig och vänd ner den i vaniljkrämen. Låt vaniljkrämen svalna i en halvtimme, eller tills krämen har "satt sig".
8
Fyll krämen i en spritspåse och spruta in krämen i bullarna från undersidan (du kan behöva hjälpa till lite genom att göra ett hål så att bullarna blir lättare att fylla). Pensla eller doppa bullarna i choklad och strö över kokos. Bullarna bör förvaras svalt om de inte ska ätas direkt.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Munkar med kaffeglasyr

  2. (1)

    Upp och ner banankaka med kokos

  3. (1)

    Glassrulltårta med choklad och mandel

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Efterrätt

Bakverk

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(46)

Fluffiga äggmuffins med ost och bacon

(1)

Browniekakor med flingsalt

(1)

Skedkakor med brynt smör