Helstekt entrecôte

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Helstekt entrecôte

En stor och saftig bit helstekt entrecôte med hemmagjord bearnaisesås är svårslaget till middag. Här är vårt bästa recept för att få entrecôte-biten mör och helt perfekt tillagad.

Helstekt entrecôte

Ingredienser

1 kgEntrecôte, hel bit
1 vitlök
salt och malen peppar
smör
timjan, färsk
Olja, till stekning

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Dela vitlöken i klyftor och krossa lätt de oskalade klyftorna med den breda sidan av kniven.
2
Torka av entrecôten med hushållspapper och krydda köttbiten väl med salt och mald peppar. Använd helst en järnpanna eller en passande gjutjärnsgryta, och värm den ordentligt. Häll lite olja i pannan och bryn köttet ordentligt på alla sidor på hög värme. Ta gott om tid på dig så att köttet får en riktigt bra stekyta överallt.
3
Sänk temperaturen något, och ha i smör, vitlök och timjan i pannan. Låt smöret puttra ordentligt och ös det över köttet medan du vänder och flyttar på köttbiten lite samtidigt. Låt allt fräsa och mysa i några minuter.
4
Lyft upp köttet ur pannan och över i en lämplig ugnsfast form. Häll över allt fett från pannan (inklusive vitlök och timjan). Fortsätt tillaga köttet i ugnen tills kärntemperaturen är 55 (röd) - 58 grader (rosa) beroende på vilken typ av stekgrad du föredrar. Kom ihåg att kärntemperaturen kommer att stiga ytterligare några grader under viloperioden. Vänd gärna på köttet lite då och då och ös med all god sky som bildas i pannan.
5
Låt köttet vila i 15-20 minuter innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

 1. (1)

  Grekiska köttbullar med marinerad rödlök

 2. (1)

  Grillspett med chili och spiskummin

 3. (1)

  Lammbullar med tomatsås

 1. Ämnen

  1. Recept
  2. Kött

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(4)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål