Krabbsallad med kokos

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Krabbsallad med kokos

En perfekt förrätt när du vill bjuda på något extra gott. Underbart kött från nykokt kungskrabba, rostade kokosflingor, syrlig pomelo och färsk koriander, toppat med knaperstekt schalottenlök och en god dressing med lime och chili.

Krabbsallad på kungskrabba med rostade kokosflingor, pomelo, jordnötter och färsk koriander.
Krabbsallad på kungskrabba med rostade kokosflingor, pomelo, jordnötter och färsk koriander.

Ingredienser

400 gkungskrabba, rensat kött, från kokt kungskrabba
1 dlkokosflingor, riven kokos
1 pomelo
5 mskjordnötter, hackade och rostade
1 krukakrispsallad, sköljd och torkad
1 knippekoriander

Dressing

2 mskpalmsocker, finhackat, ev. farinsocker
1 mskVatten, ljummet
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1,5 Lime
3 mskfisksås

Knaperstekt lök

2 Schalottenlökar
1 mskmjöl
Olja, neutral, till stekning

Gör så här

  1. Börja med den knaperstekta löken. Skär schalottenlöken i tunna ringar och vänd ringarna i vetemjöl. Hetta upp några centimeter olja i en liten kastrull (med höga kanter). Skaka av överflödigt mjöl från lökringarna och stek dem gyllenbruna i den heta oljan (du kan behöva steka/fritera i två omgångar). Låt den knaperstekta löken rinna av på hushållspapper. Strö över en liten nypa salt.
  2. Rosta kokosen i en torr het panna på medelhög värme tills kokosen blir gyllenbrun. Skaka pannan eller rör i kokosen under tiden så att den blir jämnt rostad. Häll upp kokosen på en tallrik så länge. Skala och rensa pomelon. Var noga med att ta bort alla rester av vita hinnor. Riv fruktköttet i små bitar. Riv salladen i lagom stora bitar och grovhacka koriandern.
  3. Rör ihop palmsocker och vatten till dressingen. Rör om tills sockret är upplöst. Finhacka chilin (ta bort fröna om du vill ha en lite mildare chilismak) och vitlök, eller grovhacka båda och stöt dem tillsammans i en mortel. Blanda ihop sockerlösning, chili, vitlök, limesaft och fisksås. Justera smaken med socker, lime och/eller fisksås om det behövs.
  4. Blanda krabbkött, hälften av kokosen, pomelo, jordnötter, sallad och koriander i en skål. Tillsätt dressingen och vänd snabbt ihop det hela.
  5. Fördela salladen på tallrikar och strö över resten av kokosen och den knaperstekta schalottenlöken.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Krabbsallad med kokos