Äppelkompott med grädde och kaksmul

Av Lise Finckenhagen

(0)

Vad tycker du?

Äppelkompott med grädde och kaksmul

Äppelkompott som varvas med grädde och kaksmul är en helt perfekt efterrätt som innehåller allt man kan önska: sötma, fräschör, mjukhet och krisp. Ringla över äppelsirap och servera.

Äppelkompott med grädde och kaksmul

Ingredienser

Äppelsirap

4 dlSocker
2 dlÄppelmust, färsk och syrlig (eventuellt äppelcider)

Äppelkompott

6 äpplen
1,5 dlSocker
1 dlÄppeljuice
1 vaniljstång
1 kanelstång
3 dlgrädde

Krispiga smulor

3 dlbrödsmulor
3 msksmör
3 mskSocker

Gör så här

1
Smält sockret till sirapen i en liten kastrull. Se till att karamellen inte blir för mörk. Den ska bara vara snyggt gyllene.
2
Tillsätt äppeljuice eller äppelcider. Karamellen kommer att bubbla och fräsa, så var försiktig. Låt såsen koka försiktigt tills all kola har löst sig och såsen fått en sirapsliknande konsistens. Låt svalna.
3
Rensa äpplena och skär dem i grova bitar. Lägg äppelbitarna, sockret och äppeljuice i en kastrull. Tillsätt kanelstång och vanilj. Koka upp och låt sjuda tills äppelbitarna är helt mjuka. Låt äppelmoset svalna.
4
Smält smör och socker tillsammans i en stekpanna. Tillsätt brödsmulorna och stek tills de är gyllene och krispiga. Häll de krispiga smulorna på en tallrik för att svalna.
5
Vispa grädden till en mjuk kräm. Varva äppelmos, krispiga smulor och grädde i lager i ett serveringsglas eller i en fin serveringsskål. Ringla över äppelsirap och servera.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Grillad munk med glass

  2. (1)

    Karamellpuddi­ng

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Efterrätt

Efterrätt

Visa alla
(1)

Fruktsallad med citronmeliss och mango

(1)

Eton mess med färska bär och maränger

(1)

Grillad munk med glass

(1)

Karamellpuddi­ng