Marockanska köttbullar
Förnya köttbullarna med marockanska smaker! Här sätter kummin, kanel, apelsin och mynta en varm och aromatisk prägel på de goda lammbullarna. En rejäl sked harissa sätter fart på tomatsåsen. Servera med hummus och pitabröd.
Ingredienser
Köttbullar
500 glammfärs
1 dlbrödsmulor
1 ägg
0,5 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade/rivna
0,5 tskMald spiskummin
0,25 tskKanel, mald
0,25 tskchilipulver
0,25 tskPeppar, mald
1 tskSalt
1 mskapelsinskal, fint rivet
2 mskmynta, finhackad
2 mskPersilja , finhackad
smör och olja, till stekning
Sås
1 rödlök, liten, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tskspiskummin, krossad
1 kanelstång, liten
1 mskHarissa
400 gkrossade tomater
1 apelsin, saften
socker
salt och malen peppar
Till servering
hummus
rödlök, finhackad
pinjenötter, rostade
granatäppelkärnor
fetaost
bladpersilja
myntablad
pitabröd
Gör så här
1
Blanda ihop alla ingredienser till lammbullarna. Forma färsen med fuktiga händer till valnötsstora bullar. Bryn dem i en stor stekpanna. Lyft upp de brynta bullarna ur pannan så länge. Diska inte pannan, utan ta bara bort lite av stekfettet om det behövs.
2
Fräs lök och vitlök i pannan. Låt det puttra tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt spiskummin, kanel, harissa, krossade tomater och apelsinjuice. Låt såsen puttra i 5-10 minuter. Lägg lammbullarna i såsen och låt puttra i ytterligare fem minuter.
3
Servera bullarna med hummus och pitabröd. Strö över finhackad rödlök, smulad fetaost, granatäpplekärnor, pinjenötter och hackade örter.