Marockanska köttbullar

Av Lise Finckenhagen

(1)

Vad tycker du?

Marockanska köttbullar

Förnya köttbullarna med marockanska smaker! Här sätter kummin, kanel, apelsin och mynta en varm och aromatisk prägel på de goda lammbullarna. En rejäl sked harissa sätter fart på tomatsåsen. Servera med hummus och pitabröd.

Marockanska köttbullar

Ingredienser

Köttbullar

500 glammfärs
1 dlbrödsmulor
1 ägg
0,5 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade/rivna
0,5 tskMald spiskummin
0,25 tskKanel, mald
0,25 tskchilipulver
0,25 tskPeppar, mald
1 tskSalt
1 mskapelsinskal, fint rivet
2 mskmynta, finhackad
2 mskPersilja , finhackad
smör och olja, till stekning

Sås

1 rödlök, liten, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tskspiskummin, krossad
1 kanelstång, liten
1 mskHarissa
400 gkrossade tomater
1 apelsin, saften
socker
salt och malen peppar

Till servering

hummus
rödlök, finhackad
pinjenötter, rostade
granatäppelkärnor
fetaost
bladpersilja
myntablad
pitabröd

Gör så här

1
Blanda ihop alla ingredienser till lammbullarna. Forma färsen med fuktiga händer till valnötsstora bullar. Bryn dem i en stor stekpanna. Lyft upp de brynta bullarna ur pannan så länge. Diska inte pannan, utan ta bara bort lite av stekfettet om det behövs.
2
Fräs lök och vitlök i pannan. Låt det puttra tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt spiskummin, kanel, harissa, krossade tomater och apelsinjuice. Låt såsen puttra i 5-10 minuter. Lägg lammbullarna i såsen och låt puttra i ytterligare fem minuter.
3
Servera bullarna med hummus och pitabröd. Strö över finhackad rödlök, smulad fetaost, granatäpplekärnor, pinjenötter och hackade örter.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Marockansk lammgryta med grönsaker

  2. (1)

    Lammkotletter i kokosmarinad

  3. (1)

    Lammkebab i pitabröd

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött

Kött

Visa alla
(1)

Klassisk lasagne

(4)

Pannbiff med lök

(5)

Korv stroganoff med ris

(1)

Fårikål