Potatistortilla med svamp, gräddfil och kronärtskocka
Martin Moses potatisrecept från Årets kock-finalen hade krävt en långhelg i köket för dig för att bli något ätbart – så här är en lite enklare men jättegod potatisvariant.
Ingredienser
200 gkokt potatis, King Edward
175 gVetemjöl, cirka
1 mskOlivolja
Salt
Picklad svamp
100 gSkogssvamp
Lag till svampen
0,5 dlÄttiksprit 12%
0,5 dlSocker
1 dlVatten
Grillad gräddfil
1 dlgräddfil
2 dlRapsolja
4 bitargrillkol
Salt
Kronärtskocka
1 Kronärtskocka
Till servering
2 dlHasselnötter
1 askkryddkrasse
1 dllagrad ost, typ grevé eller svecia
5 skivortorkad karljohansvamp, ungefär
Gör så här
1
Potatistortilla: Koka potatisen, låt ånga av och pressa med potatispress. Blanda i olja, salt och mjöl tills degen går att kavla. Stansa ut ringar, 10–15 cm diameter, och stek i torr panna på båda sidorna. Låt svalna på galler och återvärm eventuellt vid servering.
2
Picklad svamp: Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull som även rymmer svampen.
Riv svampen i bitar, koka upp svampen i lagen och låt svalna.
3
Grillad gräddfil: Låt gräddfilen rinn av i ett kaffefilter.
Frys oljan i en värmetåligt skål eller bunke.
Tänd kolbitarna och låt dem bli glödande. Lägg dem i den frysta rapsoljan och täck med folie.
Blanda i olja efter smak i gräddfilen och smaka upp med salt. (Bara lite av oljan behövs. Spara det som blir över och använd nästa gång du vill sätta god grillsmak på maten.)
4
Kronärtskocka: Skär ut hjärtat på en kronärtskocka, hyvla tunt på mandolin.
Fritera i 130 grader varm rapsolja tills gyllene. Salta.
5
Till servering: Värm ugnen till 200 grader. Rosta nötterna. Gnugga bort skalen och salta nötterna.
Klipp krassen. Riv osten. Mixa svampen till ett fint pulver.
6
Lägg upp maten så här: Bottna med gräddfil på tortillan, lägg på picklad svamp, hasselnötter, krasse, friterad kronärtskocka och avsluta med riven ost och svamppulver.
7
Tips: Mer godis du kan lägga i potatistortillan
Till ostbrickan – marmelad och flagad hårdost.
Till lunchen – hackat ägg och sill.
Till nyår – hummer och syrad lök.