Potatistortilla med svamp, gräddfil och kronärtskocka

Av Jon Hansson

(6)

Vad tycker du?

Potatistortilla med svamp, gräddfil och kronärtskocka

Martin Moses potatisrecept från Årets kock-finalen hade krävt en långhelg i köket för dig för att bli något ätbart – så här är en lite enklare men jättegod potatisvariant.

En tortilla med potatis, svamp, gräddfil och kronärtskocka – jättegott!

Ingredienser

200 gkokt potatis, King Edward
175 gVetemjöl, cirka
1 mskOlivolja
Salt

Picklad svamp

100 gSkogssvamp

Lag till svampen

0,5 dlÄttiksprit 12%
0,5 dlSocker
1 dlVatten

Grillad gräddfil

1 dlgräddfil
2 dlRapsolja
4 bitargrillkol
Salt

Kronärtskocka

1 Kronärtskocka

Till servering

2 dlHasselnötter
1 askkryddkrasse
1 dllagrad ost, typ grevé eller svecia
5 skivortorkad karljohansvamp, ungefär

Gör så här

1
Potatistortilla: Koka potatisen, låt ånga av och pressa med potatispress. Blanda i olja, salt och mjöl tills degen går att kavla. Stansa ut ringar, 10–15 cm diameter, och stek i torr panna på båda sidorna. Låt svalna på galler och återvärm eventuellt vid servering.
2
Picklad svamp: Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull som även rymmer svampen. Riv svampen i bitar, koka upp svampen i lagen och låt svalna.
3
Grillad gräddfil: Låt gräddfilen rinn av i ett kaffefilter. Frys oljan i en värmetåligt skål eller bunke. Tänd kolbitarna och låt dem bli glödande. Lägg dem i den frysta rapsoljan och täck med folie. Blanda i olja efter smak i gräddfilen och smaka upp med salt. (Bara lite av oljan behövs. Spara det som blir över och använd nästa gång du vill sätta god grillsmak på maten.)
4
Kronärtskocka: Skär ut hjärtat på en kronärtskocka, hyvla tunt på mandolin. Fritera i 130 grader varm rapsolja tills gyllene. Salta.
5
Till servering: Värm ugnen till 200 grader. Rosta nötterna. Gnugga bort skalen och salta nötterna. Klipp krassen. Riv osten. Mixa svampen till ett fint pulver.
6
Lägg upp maten så här: Bottna med gräddfil på tortillan, lägg på picklad svamp, hasselnötter, krasse, friterad kronärtskocka och avsluta med riven ost och svamppulver.
7
Tips: Mer godis du kan lägga i potatistortillan Till ostbrickan – marmelad och flagad hårdost. Till lunchen – hackat ägg och sill. Till nyår – hummer och syrad lök.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Martin Moses guide till den perfekta pluggen

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Matsmarta onsdag

Matsmarta onsdag

Visa alla
(1)

Melonkulor med wasabi och sesam

(2)

Avokado- och valnötssallad med ljummen ädelostsås

(1)

Mumsig och mättande wrap med bönor

(19)

Ljuvlig lättlagad linssoppa