Av Markiz Tainton

Vindaloo med grillade lammspett

Av Markiz Tainton

(28)

Vad tycker du?

Vindaloo med grillade lammspett

Häng med Markiz Tainton på en matresa till Indien. Här lagar hon en vegetarisk gryta med kryddiga lammspett, rostade nötter och supergott naanbröd.

– Nu mina vänner, livets bästa punkt. Det här, det måste ni bara prova, säger hon och smakar av rätten i videoklippet.

Ingredienser

150 gmandlar, blancherade
1 blomkålshuvud

Kryddpasta

1 hel vitlök, grovhackade
1 rödlök, skalad och grovhackad
1 mskgurkmeja
1 mskGaram masala
1 tskhavssalt
1 tskFänkålsfrön
2 röd chili
1 knippekoriander
2 mskRapsolja, eller olivolja

Lammspett

600 gLammytterfile, eller lammstek
Rapsolja, eller olivolja
1 citron

Gryta

1 kgtomater
1 blomkålshuvud
3 rödlökar
400 gkikärter
3 dlgrönsaksbuljong
200 gfärsk spenat

Naan

1,5 dlVatten, fingervarmt
2 mskströsocker
2 tsktorrjäst
2 mskSmör
4 dlvetemjöl
0,5 tsksalt
2 mskyoghurt

ris

basmatiris, långkornigt
1 lVatten
2 mskSalt
Smör

Till servering

naturell yoghurt, att servera
koriander
Servera grytan i naanbröd tillsammans med lammspetten.

Gör så här

1
Rosta mandlarna i en het stekpanna eller i en ugn (200 grader) tills de är ljusbruna. Häll över i en skål och låt svalna. Lägg mandlarna i en plastpåse, pressa ut all luft ur den, knyt änden och krossa med en kavel. Lägg mandlarna i en skål och blanda i chili flakes och lite flingsalt.
2
Kryddpasta: Skär bort stjälkarna och spara överdelen på koriandern till senare. Lägg korianderstjälkarna, vitlök och lök i en mixer med resten av ingredienserna och mixa tills du har en jämn pasta. Lägg i en skål.
3
Gryta: Skala och skiva löken. Ta bort och hacka blomkålsbladen, bryt av blommorna och skiva stjälken. Hetta upp olja i en stor kastrull och ha i blomkålen, blasten, löken med hälften currypasta, rör om. Riv i tomterna och tillsätt sedan kikärterna och buljongen, låt sjuda på medelhög värme i cirka 20-40 minuter, eller tills den konsistens du vill. Ta bort locket när det är ca 10 minuter kvar. Tillsätt spenat under de sista 3 minuterna av tillagningen, smaka av med salt.
4
Naan: Rör hop socker, jäst och vatten. Blanda och låt stå cirka 10 minuter. Smält smöret. Tillsätt mjöl och salt och blanda. Rör ner smör och yoghurt och blanda till en deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Dela degen i 4 delar och kavla ut till 4 platta bröd. Grädda bröden i torr stekpanna cirka 4 minuter. Vänd bröden och grädda ytterligare ca 3 minuter. Pensla med smält smör och toppa med vitlök.
5
Lammspett: Lägg träspett i blöt. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en skål och blanda med resterande kryddpasta. Hetta upp en grillpanna på hög värme. Trä 4-5 lammbitar på varje spett. Ringla lite olja och grilla spetten ca 5 minuter runt om. Pressa över lite citronsaft. Rulla spetten i mandelblandningen.
6
Toppa grytan med yoghurt och korianderbladen och ta sedan direkt till bordet. Servera grytan i naan tillsammans med lammspett.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (6)

    Markiz Taintons härliga brunch

  2. (3)

    Het apelsinsallad med panerad fetaost

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Indisk mat
    3. Lamm

Indisk mat

Visa alla
(1)

Hemgjord currypasta

(1)

Indisk grönsakssoppa

(1)

Goa-inspirerad kyckling

(1)

Goan green chicken