Blinier med gräddfil och purjolök

Av Lise Finckenhagen

Blinier är en utsökt och läcker liten rätt som ser bra ut både på mingelpartyt, buffébordet och som förrätt. Rommen på toppen kan varieras beroende på vad du tycker om, och hur mycket pengar du vill spendera. Men det är otroligt härligt med löjrom.

Små goda blinier toppade med rom och gräddfil.

Ingredienser

Ingredienser

2
ägg
3 dl
mjölk
12 g
jäst, färsk
1.5 dl
Bovetemjöl
1.5 dl
Vetemjöl
0.25 tsk
Salt
50 g
smör, till stekning
1 knippe
gräslök
Schalottenlök, eller rödlök, finhackad

Tillbehör

gräddfil
Löjrom

Gör så här

1
Separera äggen.
2
Värm mjölken till 37 grader, och rör ut jästen med lite av mjölken.
3
Tillsätt resten av mjölken, bovetemjöl, vetemjöl och salt. Rör ihop degen till en slät blandning.
4
Rör ner äggulorna i degen. Täck skålen med en duk och låt degen jäsa i rumstemperatur i 45 minuter. Vispa äggvitorna hårda. Vänd ner smöret i degen och vänd till sist i den hårt vispade äggvitan.
5
Använd en stekpanna med teflonbeläggning och stek små tjocka blinier. Vänd plättarna när de ser porösa och fasta ut på toppen och är snyggt gyllene på undersidan. Använd inte mycket smör i pannan, den ska bara smörjas lätt.
6
Servera blinierna med en liten sked gräddfil, rom, finhackad lök och gräslök.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Sparriskräm med yoghurt

  2. Rostade brödpinnar med gräslökssmör

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Smårätter
    3. Förrätter
decoration divider

Smårätter

Visa alla

Rotfruktschips med dipp

Blomkålskroketter

Fikon med lufttorkad skinka och ricotta

Saltkokt potatis med mojo rojo