Lyxiga grytan till helgens middag

Av Sofia Börjesson

Vad tycker du?

Lyxiga grytan till helgens middag

(9)

Bjud på en riktigt krämig torskgryta med bacon. Till den här rätten passar det allra bäst med en gjutjärnsgryta. Och vill du få hela kokboksupplevelsen ska du som sagt laga maten med Louise Hoffsten i öronen; Louise Hoffsten med Only the Dead Fish Follow the Stream. Det är låten som kokboksförfattaren och matbloggaren Frederik Zäll lyssnar på när han lagar just den här torskrätten. I boken Lyxlagat – Grytboken (Grenadine bokförlag) har han samlat festliga recept som lagas i lergrytor, tagine, dutch oven, cowboy tripod och gjutjärnsgrytor.

Krämig torskgryta med bacon

Ingredienser

Ingredienser

400 g
Torskfilé
1 msk
Smör
2 msk
Vetemjöl
2 dl
grädde
1.5 msk
Grönsaksfond
8 dl
Vatten
1 Tärning
Fiskbuljong
1
Gul lök
200 g
Potatis
200 g
morot
2
selleristjälk
1
lagerblad
2 dl
majskorn, frysta
4 skivor
bacon
1 skvätt
rödvinsvinäger
Salt och peppar

Gör så här

1
Hetta upp smöret i en gjutjärnsgryta och stek baconskivorna lätt krispiga. Lyft ur baconet, men spara fettet. Tillsätt fint skuren selleri och fint klyftad lök. Vänd runt och låt gå på medelvärme i cirka 6-7 inuter. Strö över mjölet och blanda runt så att inga klumpar finns kvar.
2
Tillsätt tärnad potatis och morot tillsammans med vatten, buljongtärningen och fonden. Vänd runt och koka upp. Låt sjuda sakta i några få minuter tills potatisen börjar mjukna.
3
Krydda grytan med lite svartpeppar. Skär torskfiléerna i grytbitar och lägg ner dem och majskornen. Vänd runt mycket försiktigt så att inte fisken går i bitar. Täck med lock och låt stå vid sidan av spisen i tio minuter.
4
Ställ åter grytan på plattan och ringla i grädden. Rör mycket försiktigt så att grädden precis blandas, men fisken håller sig i bitar. Smaka av och krydda efter smak och tycke, gärna med en skvätt rödvinsvinäger. Smula över baconbitarna.
5
Servera med ett delikat, nybakat bröd!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. ”Det är grymt gott och lätt”

  2. Festlig fläskfilégryta

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gryta
decoration divider

Gryta

Visa alla

Renskavsgryta med potatis och björnbär

Lammfrikassé

Röd linscurry med kokos

Mustig biffgryta med öl