Saffranskrans – godast till adventsfikat
Saffranskrans – baka två mindre kransar eller en stor hjärtformad som Linda Svensson i ”Hela Sverige bakar”. Här finns alla de juliga smakerna som saffran, mandelmassa och apelsin. Recept ur Fika är livet av Linda Hansson.
Ingredienser
Ingredienser
1 g
Saffran
1
sockerbit
3 dl
mjölk
50 g
Jäst
1.5 dl
Socker
0.5 tsk
Salt
150 g
smör
1
ägg
11 dl
Vetemjöl, drygt
Fyllning
250 g
smör, rumsvarmt
200 g
Mandelmassa
2 msk
Socker
1 msk
Pomeransskal, malet
1
apelsin, rivet skal
Pensling
1
ägg
pärlsocker
Glasyr
Florsocker
Grand marnier
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken till fingervarmt (37°) och rör i saffran.
3
Smula jästen i en degbunke, lös upp den med mjölken och blanda i socker, salt, smör och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4
Täck bunken med plastfolie och bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 40–60 minuter. Smörj två springformar, ca 22–24 cm i diameter. Smörj även två innerringar, ca 8 cm i diameter. Vill du ha mandelspån på kanten av kransen så strö i lite i formen.
5
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena delen till en platta, ca 40 x 20 cm. Bred på hälften av smöret till fyllningen, riv över hälften av mandelmassan, strö på lite socker, malen pomerans och rivet apelsinskal. Rulla ihop degen till en lång rulle.
6
Skär rullen i ca 8 skivor och placera dem jämnt i en av formarna. Gör likadant med den andra deghalvan och låt allt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
7
Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter. Ta ut och låt svalna.
8
Blanda florsocker och Grand Marnier till en smidig men ej för lös glasyr och strippla över, se sidan 100. Knyt gärna ett juligt sidenband runt kransen vid servering.