Saffranskrans – godast till adventsfikat

Av Nina Kindbro

Vad tycker du?

Saffranskrans – godast till adventsfikat

(58)

Saffranskrans – baka två mindre kransar eller en stor hjärtformad som Linda Svensson i ”Hela Sverige bakar”. Här finns alla de juliga smakerna som saffran, mandelmassa och apelsin. Recept ur Fika är livet av Linda Hansson.

Saffranskrans

Ingredienser

Ingredienser

1 g
Saffran
1
sockerbit
3 dl
mjölk
50 g
Jäst
1.5 dl
Socker
0.5 tsk
Salt
150 g
smör
1
ägg
11 dl
Vetemjöl, drygt

Fyllning

250 g
smör, rumsvarmt
200 g
Mandelmassa
2 msk
Socker
1 msk
Pomeransskal, malet
1
apelsin, rivet skal

Pensling

1
ägg
pärlsocker

Glasyr

Florsocker
Grand marnier

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.
2
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken till fingervarmt (37°) och rör i saffran.
3
Smula jästen i en degbunke, lös upp den med mjölken och blanda i socker, salt, smör och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4
Täck bunken med plastfolie och bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 40–60 minuter. Smörj två springformar, ca 22–24 cm i diameter. Smörj även två innerringar, ca 8 cm i diameter. Vill du ha mandelspån på kanten av kransen så strö i lite i formen.
5
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena delen till en platta, ca 40 x 20 cm. Bred på hälften av smöret till fyllningen, riv över hälften av mandelmassan, strö på lite socker, malen pomerans och rivet apelsinskal. Rulla ihop degen till en lång rulle.
6
Skär rullen i ca 8 skivor och placera dem jämnt i en av formarna. Gör likadant med den andra deghalvan och låt allt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
7
Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter. Ta ut och låt svalna.
8
Blanda florsocker och Grand Marnier till en smidig men ej för lös glasyr och strippla över, se sidan 100. Knyt gärna ett juligt sidenband runt kransen vid servering.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Saffransrulltårta med apelsin­chokladfyllning

  2. Vintrig amaretto och vaniljsockerkaka

  3. Cheesecake med smak av strawberry mojito

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
decoration divider

Bakverk

Visa alla

Äppelkaka med smuldegstopp

Friterade äppelskivor med äppelkolasås

Marängtårta med mascarponekräm och bär

Kokosdröm till fikat – glutenfritt!