Plankstek – så gör du den goda klassikern

Av Godare

Vad tycker du?

Plankstek – så gör du den goda klassikern

(20)

Laga hemmagjord plankstek med entrecôte och pommes duchesse.
Många är vi som någon gång beställt en plankstek och stor stark för 99 kronor på den lokala puben. Men klassikern går även att göra hemma i köket – och den blir så mycket godare.

Ingredienser

Ingredienser

4 skivor
entrêcote, tjocka (à 200 g)
1 tsk
Salt
2 krm
svartpeppar
2 msk
Smör
4
tomater
1 tsk
Olivolja
Béarnaisesås, se länk till recept längre ned

Pommes duchesse (potatismos, typ)

1 kg
Potatis, mjölig
vispgrädde
0.5 dl
mjölk
3 msk
Smör
1
Äggula
0.5 dl
riven västerbottenost
1 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar, nymald
Plankstek. Häll på bearnaisesås och servera!

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i saltat vatten ca 15 min. Häll av vattnet och pressa potatisen. Rör ner grädde, mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos. Rör i ägg och ost och krydda med salt och peppar.
2
Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor och bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida i en het stekpanna. Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min. Sätt ugnen på 250°.
3
Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor. Lägg tomater vid sidan om och ringla olja över dem. Spritsa moset runt om. Ställ in plankorna högt upp i ugnen. Låt stå tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min.
4
Ta ut plankorna och häll på bearnaisesåsen. Servera direkt!

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. RECEPT

    Bearnaisesås – tricket som gör den perfekt

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Kött
decoration divider

Kött

Visa alla

Renskavsburgare med skogssvamp

Biffwok med ingefära och sesam

Pulled pork i ugnen

Frasstekt ankbröst med kryddig sås