Laxpudding med dill och ansjovis
Laxpudding – en mättande måltid som går fort att förbereda och bara ställa in i ugnen. Här går det att använda rökt eller gravad lax efter vad du gillar bäst. Sätt smak på äggstanningen med ansjovis och toppa med färskhackad dill.
Ingredienser
Ingredienser
800 g
Lax, skivad (rökt eller gravad)
800 g
Potatis, kokt och kall
2
gula lökar, finhackade
2 paket
fryst dill
1
citron, rivet skal
150 g
Babyspenat, sköljd
Ansjovisfilé, en liten ask
Äggstanning
3
ägg
3 dl
mjölk
1 dl
grädde
Ansjovisspad, till smaksättning
Peppar
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader.
2
Smörj en avlång form som rymmer 1,5-2 liter. En brödform ger en vacker presentation om du sedan stjälper upp den färdiga puddingen på ett fat.
3
Skiva potatisen.
4
Blanda dillen, löken och citronskalet i en skål.
5
Blanda äggstanningen och smaksätt med anjovis och vitpeppar.
6
Lägg ett lager lax i botten och på sidorna i formen, låt laxen hänga ut lite på sidorna.
7
Varva sedan potatis, lökblandning och lax, häll över ett par matskedar av stanningen. Upprepa detta tills formen är full. Lägg över de överhängande laxskivorna och ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
8
Servera med smält smör och citronklyfta.