Toskansk laxgryta med tomat och vitlök

Av Nina Kindbro

Vad tycker du?

Toskansk laxgryta med tomat och vitlök

(1135)

Toskansk laxgryta – stekta laxfiléer i läckert krämig och smakrik sås med cocktailtomater, vitlök och spenat. Enkel att laga och omtyckt av de allra flesta. Servera med kokt potatis, matvete, pasta eller ris.

Toskansk laxgryta

Ingredienser

Ingredienser

4
laxfiléer, à 100 g
2 tsk
olja
1 msk
smör
4
vitlöksklyftor
1
Lök, gul, liten
4 msk
Matlagningsvin, vitt
16
cocktailtomater
2 dl
grädde
2 dl
Vatten
2 tsk
Tomatpuré
Salt och peppar
70 g
Babyspenat
1 dl
färskriven parmesan
1 tsk
maizena, kan uteslutas
1 msk
Vatten, att blanda maizena med
2 msk
basilika

Gör så här

1
Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra laxfiléerna och stek dem cirka 5 minuter på varje sida. Lägg laxen på ett fat och ställ åt sidan. Diska inte stekpannan, smakerna i den ska vi använda.
2
Finhacka vitlök och tärna löken fint. Smält smöret i stekpannan du stekte lax i. Stek vitlök och lök någon minut. Häll i vitt vin och låt det koka ihop lite.
3
Halvera cocktailtomaterna och låt dem steka med någon minut. Häll på grädde, vatten och tomatpuré. Dra ner värmen så det småputtrar några minuter.
4
Lägg i spenatbladen och rör ner dem i såsen tillsammans med parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
5
Är såsen för tunn blandar du ut maizena med lite vatten och häller i såsen, låt den koka upp så tjocknar den.
6
Lägg i laxbitarna och skeda över såsen. Hacka basilikan och strö över.
7
Servera med kokt potatis, pasta, matvete eller ris.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Kycklingfilé – i smakrik tomatsås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gryta
    3. Lax
decoration divider

Gryta

Visa alla

Renskavsgryta med potatis och björnbär

Lammfrikassé

Röd linscurry med kokos

Mustig biffgryta med öl