Toskansk laxgryta med tomat och vitlök
Toskansk laxgryta – stekta laxfiléer i läckert krämig och smakrik sås med cocktailtomater, vitlök och spenat. Enkel att laga och omtyckt av de allra flesta. Servera med kokt potatis, matvete, pasta eller ris.
Ingredienser
Ingredienser
4
laxfiléer, à 100 g
2 tsk
olja
1 msk
smör
4
vitlöksklyftor
1
Lök, gul, liten
4 msk
Matlagningsvin, vitt
16
cocktailtomater
2 dl
grädde
2 dl
Vatten
2 tsk
Tomatpuré
Salt och peppar
70 g
Babyspenat
1 dl
färskriven parmesan
1 tsk
maizena, kan uteslutas
1 msk
Vatten, att blanda maizena med
2 msk
basilika
Gör så här
1
Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra laxfiléerna och stek dem cirka 5 minuter på varje sida. Lägg laxen på ett fat och ställ åt sidan. Diska inte stekpannan, smakerna i den ska vi använda.
2
Finhacka vitlök och tärna löken fint. Smält smöret i stekpannan du stekte lax i. Stek vitlök och lök någon minut. Häll i vitt vin och låt det koka ihop lite.
3
Halvera cocktailtomaterna och låt dem steka med någon minut. Häll på grädde, vatten och tomatpuré. Dra ner värmen så det småputtrar några minuter.
4
Lägg i spenatbladen och rör ner dem i såsen tillsammans med parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
5
Är såsen för tunn blandar du ut maizena med lite vatten och häller i såsen, låt den koka upp så tjocknar den.
6
Lägg i laxbitarna och skeda över såsen. Hacka basilikan och strö över.
7
Servera med kokt potatis, pasta, matvete eller ris.