Sojagravad lax

Av Anna Wendt

(2)

Vad tycker du?

Sojagravad lax

Grava egen lax, det är inte alls så svårt som man kan tro. Soja ger bra smak och det är gott att ringla över lite av såsen på den gravade laxen.
– Tillsammans med ingefära och sesam får den en asiatisk touch, säger receptkreatören Anna Wendt.

Grava laxen med soja och ingefära för en asiatisk touch.

Ingredienser

1 kglaxfilé
4 mskSalt
1 dlströsocker
0,5 dlJapansk soja
1 mskingefära, eller mer efter smak, riven.
1 mskgräslök, finhackad

Sojadressing

0,5 dlJapansk soja
1 msksesamolja
1 tskingefära, riven
0,5 vitlöksklyfta, riven

Gör så här

1
Dela laxen på mitten och lägg bitarna på ett stort fat eller i en form. Blanda strösocker och salt och fördela det runt om på laxbitarna, massera sedan in lite lätt.
2
Riv ingefäran och fördela den på köttsidorna. Lägg ihop laxfiléerna med skinnsidorna mot varandra och lägg dem i dubbla plastpåsar. Häll ner sojan och vänd runt så att laxen täcks.
3
Lägg plastpåsen med laxen i kylen och låt ligga 2 dygn, vänd då och då.
4
Ta fram laxen och häll bort all vätska. Torka av eventuell överflödig vätska och ingefära. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på ett serveringsfat. Strö över lite finhackad gräslök eller annat grönt.
5
Blanda samman ingredienserna till sojadressingen och servera den tillsammans med laxen.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Köttbullar med tre sorters peppar

  2. (1)

    Kålsallad med äpple och färska fikon

  3. (0)

    Sill med senap och dragon

  4. (1)

    Apelsindressad brysselkål

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Lax
    3. Fisk

Lax

Visa alla
(1)

Kålsallad med lax

(1)

Sushilax med het ingefära- och limesås

(1)

Gravad lax

(994)

Så enkelt gör du smakrik lax i ugn