”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

Av Godare

Vad tycker du?

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

(1)

Vårprimörer. Just den här tiden på året gör det ju inte särskilt ont att äta i säsong. Här med morötter, broccolin, knipplöken och rödbetor tillsammans med en krämig vitvinssås.

Recept av Årets kock 2021; Ludwig Tjörnemo.

Varma grönsaker till bakad torsk.

Ingredienser

Ingredienser

400 g
Torsk
1 l
Vatten
80 g
Salt
2 msk
Smör

Ängamat

4
knippmorötter
6 stänglar
sparrisbroccoli
2
knipplökar
1 msk
Smör
Olja
Salt
svartpeppar

Råa grönsaker

1
gurka
1
rödbeta
1 msk
Rapsolja, kallpressad
Flingsalt

Örtsmör

20 g
Gräslök
1 msk
olja
1
citron
0.5
vitlöksklyfta
1 krm
Salt
1 krm
svartpeppar
1 dl
Smör

Sås

1
Schalottenlök
1
vitlöksklyfta
1 msk
smör
2 kvistar
timjan
1 dl
Vitt vin
2 dl
musselfond
2 dl
grädde
1
citron
Salt

Gör så här

1
Börja med att rimma fisken. Blanda saltet med vattnet, vispa till saltet löst sig. Lägg ner torsken i rimlagen i cirka 20 minuter.
2
Värm ugnen till 90 grader.
3
Ta upp torsken och skär i portionsbitar. Lägg på en bit smör på varje fisk. Baka fisken i ugnen tills den har en kärntemperatur på 40 grader.
4
Ängamaten: Värm ugnen till 180 grader.
5
Skär ner broccolin och morötterna i mindre bitar. Blanchera i saltat vatten cirka 3 minuter eller till de har mjuknat.
6
Skär löken på längden och baka i ugnen med lite olja och salt i cirka 15 minuter.
7
Råa grönsakerna: Skala rödbetan och hyvla den tunt. Lägg i isvatten till servering.
8
Örtsmöret: Hacka gräslöken (spara lite till topping), mixa sedan med oljan, vitlöken, skal och juice från citronen, salt och peppar. Blanda sedan med smöret och bred ut tunt. Låt ligga i kylen cirka 30 minuter så att det stelnar.
9
Såsen: Hacka löken och vitlöken och fräs i smör tillsammans med timjanen tills den är mjuk. Häll i vinet och låt koka någon minut. Tillsätt musselfonden och grädden. Låt koka cirka 10 minuter. Sila såsen och smaka sedan upp med salt och citronjuice.
10
Servering: Värm morötterna, broccolin och knipplöken i en kastrull med lite smör, toppa med lite salt och nymald svartpeppar. Hyvla gurkan tunt och toppa med lite flingsalt och kallpressad rapsolja. Lägg alla grönsaker, fisk och sås på tallrikar. Bryt bitar av det kalla örtsmöret, toppa med gräslök och lägg ovanpå fisken.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Nässelsoppa med ägg, sparris och härligt krämig ost.

  2. Vit sparris – favoriten bland vårprimörerna

  3. Späd rabarber, mandel och punchgrädde

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Torsk
    3. Fisk
decoration divider

Torsk

Visa alla

Fiskgratäng med bacon

Ceviche på vit fisk

Sockerstekt skrei med ängamat och messmörssås.

Klimatsmart barnmat – ärtpuré med bakad torsk