”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer
Vårprimörer. Just den här tiden på året gör det ju inte särskilt ont att äta i säsong. Här med morötter, broccolin, knipplöken och rödbetor tillsammans med en krämig vitvinssås.
Recept av Årets kock 2021; Ludwig Tjörnemo.
Ingredienser
- 400 gTorsk
- 1 lVatten
- 80 gSalt
- 2 mskSmör
Ängamat
- 4 knippmorötter
- 6 stänglarsparrisbroccoli
- 2 knipplökar
- 1 mskSmör
- Olja
- Salt
- svartpeppar
Råa grönsaker
- 1 gurka
- 1 rödbeta
- 1 mskRapsolja, kallpressad
- Flingsalt
Örtsmör
- 20 gGräslök
- 1 mskolja
- 1 citron
- 0,5 vitlöksklyfta
- 1 krmSalt
- 1 krmsvartpeppar
- 1 dlSmör
Sås
- 1 Schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msksmör
- 2 kvistartimjan
- 1 dlVitt vin
- 2 dlmusselfond
- 2 dlgrädde
- 1 citron
- Salt