Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
Har du torrt bröd över? Här kommer det väl till pass. Laga bakad kålrot med mixat torrt bröd, hollandaise och salami.
Recept från Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” .
Ingredienser
Ingredienser
1 kg
Kålrot
2 msk
smör
Salt
nymald svartpeppar
Vitlöksbröd
4 dl
Bröd
2 msk
Smör
1
vitlöksklyfta
Salt
nymald svartpeppar
Vinägerhollandaise
500 g
smör
3
äggulor
0.5 dl
vinäger
1 tsk
Salt
Till servering
vinägerhollandaise
salami, torr (att riva över)
Gör så här
1
Kålrot: Stek brödsmulorna i smör, salt och peppar. Riv ner vitlöken och låt blandningen bli gyllenbrun.
2
Skär kålroten i ganska tjocka klyftor. Placera en klyfta mitt på en tallrik. Lägg en klick varm sås mot klyftans tunna sida och lite frasiga brödsmulor mot den tjocka. Riv till sist salami över alltihop.
3
Vinägerhollandaise: Låt smöret smälta på låg värme i en kastrull utan att röra om. Häll försiktigt av det klara smörfettet och använd det – lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
4
Lägg äggulor, vinäger och salt i en metallbunke. Koka upp vatten i en kastrull och placera bunken i kastrullens öppning över det kokande vattnet utan att den kommer i kontakt med vattnet. Vispa äggblandningen fluffig tills den är 70 grader. Lyft bort bunken från kastrullen.
5
Mata försiktigt ner det varma skirade smöret i en fin stråle med hjälp av en slev medan du vispar kraftigt så att äggulorna binder smöret. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt och syra. Förvara i kylen.
Vad tycker du om receptet?
Läs vidare
Ämnen